Ezrek tüntettek a korrupció ellen (persze nem hazánkban)

Brazília számos városában vonultak ezrek az utcára vasárnap, hogy a korrupció ellen tüntessenek.

Cunha a Petrobras brazil állami olajipari óriásvállalat körüli korrupciós botrány kapcsán került a tüntetők célkeresztjébe, miután az ügyészség vádat emelt vele szemben az ügyben. Az ügyészség szerint politikusok - sajtóhírek szerint többségében a kormányzó baloldali Munkáspárt tagjai - dollármilliárdokat sikkasztottak el a legnagyobb brazil vállalaton keresztül, kenőpénzzel szerzett megrendelésekkel és más módszerekkel.
 
"Eduardo Cunha egy szemérmetlen nyakkendős rabló. Szégyen, hogy még szabadon szaladgálhat" - mondta a tüntetések egyik szervezője, Guilherme Boulos, a Hajléktalan munkások mozgalma nevű szervezet vezetője az O Estado de Sao Paulo című lapnak.
 
A tüntetők Cunha mellett Joaqium Levy pénzügyminiszter ellen is felszólaltak, miután az általa előterjesztett megszorítások között szerepel a szociális rendszer megnyirbálása is.

Az olajlobbi

Brazíliában a hónapok óta a figyelem központjában lévő Petrobras-botrány alaposan megtépázta a hosszú ideje hatalmon lévő Munkáspárt és az államfő, Dilma Rousseff tekintélyét. Az elmúlt hónapokban többször voltak tömeges, több tízezer embert megmozgató tüntetések Brazília nagyvárosaiban Dilma Rousseff ellen, bár voltak rokonszenvtüntetések is.
 
A kormány népszerűségvesztéséhez az is hozzájárult, hogy az utóbbi években megtorpant a brazil gazdasági növekedés.