Ezúttal Budán bukkant fel egy újabb, kínai akkumulátoros cég

Ezúttal Budán bukkant fel egy újabb, kínai akkumulátoros cég

Phylion Battery elvileg főként elektromos biciklik akkumulátorellátójaként működik, de több évtizedes tapasztalatuk van a lítiumakkumulátorok fejlesztése és gyártása terén is. A Külügyminisztérium nem válaszolta meg, hogy tudnak-e a kínai cég jelenlétéről.

Phylion Battery (Hungary) Kft. néven jegyzett be a cégbíróság nemrég egy új társaságot, amely főtevékenységének az akkumulátor- és szárazelemgyártást tüntette fel – szúrta ki a 24.hu. A céget a hasonló nevű, Hollandiába bejegyzett Phylion Battery (NL) B.V. alapította. Az ő képviseletüket ellátó ügyvédi iroda dél-budai (Villányi úti) címére jegyezték be a magyarországi leányvállalatot.

Még nem tudni, mit fognak művelni Magyarországon.

A kínai Phylion elektromos kerékpárok akkumulátorainak gyártójaként tünteti fel magát, de angol nyelvű honlapjából kiderül, hogy 20 éves tapasztalattal rendelkeznek lítiumakkumulátorok fejlesztése és gyártása terén is. Tevékenyésgi körükben az elektromos autók és energiatárolásra szolgáló akkumulátorok gyártása, valamint használt akkumulátorok feldolgozása is megtalálható.

Szijjártó mélyen hallgat az újabb kínai akkumulátoros cégről.

A lap megkereste a Külügyminisztériumot is, hogy mit tuidnak az akkumulátoros cégről, újabb kínai gyárépítésről van-e szó, és ha igen, hová fogják telepíteni az új akkumulátorgyárat, de Szijjártó Péter nem méltatta válaszra az újságírókat.

Nem tudni tehát, hogy a kínai akkugyár valóban hazánkba kíván-e tovább terjeszkedni. Minden esetre honlapjuk szerint gyártóbázissal rendelkeznek két kínai városban, Szucsouban és Csucsouban, ezenkívül leányvállalatuk van Európában és Indiában is.

A Fidesz-kormány keleti nyitásának jegyében az utóbbi pár évben mértéktelenül terjeszkednek a távol-keleti akkumulátorgyártók Magyarországon, és ez azzal jár, hogy rengeteg alulfizetett, ázsiai vendégmunkást is behoznak, akiket fejenként tízmilliókkal támogat a magyar kormány.

(Címlapkép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az SK Innovation képviselőivel tárgyal Szöulban 2019. december 12-én. MTI/KKM/Borsos Mátyás)