Ötvenmilló Facebook-felhasználó profilját törhették fel

Önnek is újra be kellett ma jelentkeznie?

A támadók egy biztonsági rést használtak ki, amely azt a funkciót érinti, amelyen keresztül a felhasználók megnézhetik, hogy kívülállók mennyit látnak a profiljukból. A funkció átmenetileg felfüggesztésre került, egyelőre ugyanis nem tudni, hogy, hogy a támadás honnan érkezhetett és milyen kiterjedésű volt.

Pénteken biztonsági intézkedésként több mint 90 millió érintett felhasználót kiléptettek a rendszerből, nekik újra be kellett lépniük felhasználói fiókjukba. Jelszavakhoz nem fértek hozzá a támadók, így a tájékoztatás szerint nincs szükség a felhasználók részéről további intézkedésre – írja 24.hu.

A Facebook vezetőjének nem csak ez az egy botrány jutott a héten. Az Engadget arról számolt be, hogy egy tajvani hekker is azt állítja, hogy rést talált a közösségi oldal rendszerén és élőben fogja közvetíteni, ahogy vasárnap feltöri majd törli a Facebook-vezér Mark Zuckerberg fiókját. 

A Facebook részvényei a délután folyamán három százalékot estek a New York-i tőzsdén.

A kibertámadás roppant kényes időben érte a Facebookot, amely nemrég a Cambridge Analytica adatbotrány miatt került reflektorfénybe. A brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég közel 90 millió Facebook-felhasználó adatainak feldolgozásával igyekezett képet alkotni a választók politikai beállítottságáról, és ennek alapján személyre szabott üzenetekkel próbálta meg befolyásolni őket tudtuk nélkül például a Brexit-kampány idején és az amerikai elnökválasztáskor.