Fagyhalál vagy tüdőrák? Ennyi jut a magyar kisembernek?

Ha meg a parlament elé kerül ez a kérdés, lesöprik az asztalról.

A Levegő Munkacsoport megengedhetetlennek tartja, hogy Magyarországon bárki is megfagyjon, ahogy azt is, hogy a szennyezett levegő miatt megbetegedjen. A civil szervezet számos kezdeményezést tett, amelyek megvalósítása lehetővé tenné, hogy senkinek ne kelljen egészségkárosító módon fűtenie.

Jöhet a rendőr, hogy megnézze, mit éget a kályhájában

Az egyesület javaslata szerint a rendőrség közreműködésével lehetne hatásosan fellépni az illegális hulladékégetés ellen, írja a Magyar Nemzet. Ezt azért tartják szükségesnek, mert sokan háztartási hulladékkal, PET-palackokkal, festett ajtó- vagy ablakkerettel, esetleg pozdorja bútorokkal is fűtenek, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy jelenleg Magyarországon több településen is veszélyes a levegő minősége.

Évente több mint 14 ezer magyar ember veszti életét a szennyező levegő miatt, a szennyezett levegőre egyébként különösen érzékeny a gyermekek szervezete, akik egész életükre asztmássá válhatnak, illetve felnőtt korukban az átlagosnál jóval nagyobb eséllyel szenvedhetnek rákos megbetegedésben.

A civilek több alkalommal is kérték a kormányt, hogy a rászorulók szociális tűzifához jussanak, és ne kelljen elégetniük mindent, ami a kezük ügyébe kerül. Azonban ezekre a megkeresésekre semmitmondó válaszokat kapott a Levegő Munkacsoport is. Történt mindez annak ellenére, hogy a megbetegedések, elhalálozások okozta veszteség sokkal többe kerül az államkasszának, mint az, amit ezek megelőzésére kellene fordítania.

[fb_pages_codes:econation]

Viszont, ha nincs tűzifa, akkor csak két választás marad, vagy a fagyhalál, vagy pedig akár az akár rákkeltő anyagok elégetése:

"nem engedhetjük meg, hogy bárkinek is választania kelljen a között, hogy megfagy a családja, vagy mások egészségét kockáztatva illegális tüzelőanyagot használ. Azért is tennünk kell, hogy mindenki tisztában legyen az illegális tüzelőanyagok káros hatásával. Azért is tennünk kell, hogy mindenki tisztában legyen az illegális tüzelőanyagok káros hatásával."