Farkas Flórián előkerült, de „hálátlan” módon az Orbán-kormányt bírálta

Farkas Flórián előkerült, de „hálátlan” módon az Orbán-kormányt bírálta

A volt cigány vezető szerint a támogató kormány részéről is hibáztak a támogatások odaítélésénél.

Van itt több százezer cigány munka nélkül, csak nem tudnak róla vagy nem akarnak tudni róla

- idézte Farkas Flóriánt a Népszava, amely a szolnoki vármegyeháza dísztermében tartott romaügyi konferenciáról tudósított.

A napilap szerint kisebbfajta csoda történt amikor Farkas Flórián nem csupán megjelent, hanem fel is szólalt a Roma felzárkózási fórum elnevezésű csütörtöki rendezvényen ahol egyébként két helyettes államtitkár, Radomszki Lászlóné a Belügyminisztériumtól és Márkus Ferenc, a Miniszterelnökségtől is képviseltette magát a kormány részéről. A házigazda Hubai Imre, a vármegyei közgyűlés fideszes elnöke volt.

A lap szerint a politikai széljárás változását mutatja, hogy - miközben több roma politikus az emelvényen ült - Farkas Flórián, a kormánypárti Lungo Drom elnöke, volt fideszes parlamenti képviselő és miniszterelnöki biztos a botrányoktól hangos Híd a munka világába program mostanra kegyvesztetté vált vezetője - csak a közönség soraiban kapott helyet.

A Belügyminisztériummal és Sztojka Attila kormánybiztossal szemben Farkas Flórián védelmébe vette az Országos Roma Önkormányzatot (ORÖ). Mint ismert, a belügyi tárca közel 540 millió forintot követel vissza az ORÖ-től, az összeg jelentős részét az adóhatóság révén indított végrehajtási eljárással próbálja beszedni. Olyan követelésekről van szó, amelyek még a 2019 előtt ciklushoz, a Farkas Flórián-féle Híd a munka világába programhoz és hasonló projektekhez kötődnek. A pénz egy részét az ORÖ korábban már visszafizette, a Belügyminisztérium azonban állítja, hogy az államtól kapott „működési célú támogatásból” ezt nem tehette volna meg.

A lapnak korábban nyilatkozó Lakatos Oszkár, az ORÖ elnöki teendőket ellátó általános elnökhelyettese alaptalannak nevezte a tárca követelését, és egyebek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a jogvita eldöntésére az adóhatóság nem jogosult, csak a bíróság. Lakatos Oszkár kijelentette: politikai támadásról van szó, amelynek célja, hogy működésképtelenné tegyék a romák országos önkormányzatát.

Hasonló véleményen lehet Farkas Flórián is, akinek a szolnoki konferencián elhangzott hozzászólásából kiderült: nem érti, ha valóban tartozása volt az ORÖ-nek, akkor miért kapta meg éveken keresztül az állami támogatást.

„Ebben az esetben hiba van a támogató részéről is. Nem a rendszert kell megszüntetni, hanem a felelőst kell megtalálni” - állapította meg Farkas Flórián, aki óva intett attól, hogy az ORÖ-t csak azért kezdjék el „piszkálni, felszámolni”, hogy „új csírák jöjjenek létre”.

Farkas Flórián ezzel feltehetően a Sztojka Attila elnökletével alakult, a kormány támogatását élvező Cigány Közösségek Szövetsége (CiKöSz) szerepére utalt.

Címlapkép: Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke az Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón az ORÖ budapesti székházában 2014. október 9-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd