Fásy Ádám Orbánt és a Kárpátiát szereti, Trianont és a Jobbikot nem

Hat éve még Hagyó Miklóssal bulizott, de ma már csak Orbán a miniszterelnöke. A Jobbikot is megdícséri - de azért nem szavazna rájuk.

Fásy a Mandinernek adott szép, terjedelmes interjút. A beszélgetés az őssejt-botránnyal indul, amelyről megtudhatjuk, hogy kapcsolatban áll a Munkácsy Golgotája körüli alkudozással, és azt is, hogy "anyagilag nem volt benne". Azt viszont nem, hogy a súlyosan beteg emberektől fejenként ötmillió forintot kérő, csodakezelést ígérő cégben igazgatósági tag volt, és, hogy ezért még tavaly első fokon jól meg is mérték 10 hónap felfüggesztettre.

Nincs más, csak Orbán

A meglehetősen lapos önmosdatás és a "Nézését, meg a járását" című falunap-himnusz szerzői jogai körül rövid kirándulás után azonban Fásy felpörög, és olyan titkokba avatja be az olvasót, amelyekről nem is álmodtunk volna. Végre kiderül az, amit öt éve politológusok tucatjai kutatnak, amiről szakdolgozatok és doktori disszertációk születnek majd:

hogyan lett Fásy Ádám hardcore szociból elkötelezett orbánista?

Nos úgy, hogy nem volt ő igazán komcsi sosem. Csak Toller László és Hagyó Miklós barátsága "sodorta el" balra. Csak ennek köszönhető, hogy a 2002-es, és a 2006-os kampányt is keményen végigtolta az MSZP mellett, az ATV-s műsorában meg több szoci politikus fordult meg, mint a Bitó-szalonban. Gyurcsány Ferenc azonban elkövetett egy rettenetes hibát. Egy szolnoki kampányrendezvényen bunkó viselkedésével

megsértette Fásy Ádámot.

Innentől már nem volt annyi könnygáz, vipera, vagy szlovák terrorista, amennyi megmenthette volna a bukástól, egyenes út vezetett a politika szemétdombjára. A mulatós király pedig jó uralkodóként nem vezette népét, hanem "ment utána". Így lett fideszes. ma pedig már büszkén válallja, hogy

 "Orbán Viktoron kívül nincs másik miniszterelnök, és véleményem szerint tizenkét évig nem is lesz."

Kap egy kis fejsimogatást a Jobbik is, mert "az internetes kommunikációjuk rettentő jó, ebben ők a legmodernebbek". Azért persze nem szavazna rájuk, mert "azt mondják, a másik ember nem egyenrangú velük." A párt állítólag még kampányrendezvényre is hívta, de azt diszkréten eltitkolja, hogy mikor és hová. Azt ellenben már büszkén vállalja, hogy Ózdon a Fidesz oldalán  a jobbikos jelölt ellen kampányolt, és Janiczák Dávid csak azért nyert ennyire fölényesen, mert a média elhallgatta, milyen sokan voltak az ő rendezvényén.

Hagyótól a turulig

Az igazi atombomba a beszélgetés második felében robban: Fásy Ádám

szereti a Kárpátiát,

kedvence a "Magyarnak születtem" című nóta. Ennek kapcsán megtudhatjuk azt is, hogy az "ősi családjának" első képviselői igazi Jackass-hősök voltak:

éppen 1526-ban, a mohácsi vész évében érkeztek Magyarországra.

Ádám számára a turul madár szent dolog, de hozzáteszi: "ettől még nem leszek jobbikos". pedig egy alkalommal egy jobbikos demonstrációra is elment, amit a XII. kerületi turul-szobor védelmében tartottak. A jelek szerint azonban a biznisz barátság az elveknél is fontosabb számára, hiszen egy évvel a tüntetés után még simán ott bulizott a Fásy-mulató csíkszeredai színpadán Hagyó Miklós - annak a Demszky Gábornak az egykori helyettese, aki minden áron el akarta bontatni az ősi jelképet formázó alkotást.

Persze Erdély népének is pusztán önzetlen magyar testvéri szeretetből mutatta be a később lesittelt szocialista politikust. Bevallja ugyanis, hogy

"azok közé tartozom, akik nem fogadják el Trianont."

A 2004 decemberi népszavazás határon túli magyarok ellen uszító ellenkampányáról is nyilván csak azért nem beszélte le az MSZP-t, mert akkor már meg volt sértődve Gyurcsány Ferencre, és nem állt vele szóba.

Csak térden állva

A ködbe vesző balos múltból azért még előkerül egy bájos anekdotikus történet is, amelyből kiderül, hogy nem csak Bunyós Pityut, Postás Józsit és Luigit köszönhetjük Fásy Ádámnak, hanem Rudi Zoltán MTV elnököt is, aki őt kérte meg, hogy járjon közbe érdekében a köztévé kuratóriumában ülő "nagyon jó barátjánál".

"A Rudi letérdelt elém, megcsókolta a feleségem kezét, és arra kért, segítsek neki."

Ő pedig hallgatott a nagy szívére, így lett elnök Rudiból - aki aztán gyorsan ki is rúgta a műsorát a királyi tévéből.

Ez Fásy Ádám életművének az a része, amiért én a komcsiknak való kampányolástól a Zeneexpresszen keresztül Fásy Zsülikéig mindent megbocsájtok neki. Ha 2006 szeptember 18-án nem Rudi Zoltán, hanem csak fél fokkal intelligensebb és kevésbé arrogáns apparátcsik vezeti a köztévét, talán soha nem kerül sor az MTV ostromára - ami viszont életem legszebb, legemlékezetesebb órái közé tartozik. És, hát valljuk be: nem is kell több egy kellemes csütörtök estéhez, mint hogy elképzeljük

a Fásy Ádám lábainál szűkölve csicskuló Rudi Zoltánt.

Hálából úttörő becsszóra jövő héten minden este Muzsika tévén alszom el...