Fehérítenék a gazdaságot, de feketedni fog

Ezt állítják legalábbis a vendéglátósok a kormány új intézkedését kommentálva.   Ezt állítják legalábbis a vendéglátósok a kormány új intézkedését kommentálva.Ezt állítják legalábbis a vendéglátósok a kormány új intézkedését kommentálva.

A kormány 2017-től megtiltja, hogy a vendéglátósok készpénzzel fizessenek az italnagykereskedőknek, ezzel fehérítenék az ágazatot.
 
Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének elnöke a Magyar Nemzetnek nyilatkozva azt mondta, értik a kormány szándékait, de nem értik, miért nem kereste meg őket a kormány a döntést megelőzően, hiszen együtt egy jobb rendszert is kidolgozhattak volna.
 
A vendéglátósok attól tartanak, hogy ha kizárólag bankkártyával vagy utalással lehet majd fizetni, akkor a bankok új költséggel akarnak majd hasznot húzni a rendszerből.
 
Problémát jelenthet az is, hogy több nagykereskedőnél nem is lehet kártyával fizetni, ráadásul a vendéglátósok eddig akkor fizettek a beszállítónak, mikor az kihozta a terméket, de náluk jellemzően nincs terminál. A piaci szereplők szerint így csak a feketegazdaság mértéke fog növekedni.