A fehérorosz ellenzék átállásra szólította fel a hadsereget

A fehérorosz ellenzék átállásra szólította fel a hadsereget

A fehérorosz ellenzék csütörtökön felszólította a hadsereget, hogy álljon az oldalára és ne támogassa többé Aljakszandr Lukasenka elnök kormányát.

"Egy saját népük elleni háborúba akarják önöket belerángatni" - üzente Szvjatlana Cihanouszkaja, a fehérorosz ellenzék Litvániába menekült vezetője és Paval Latuska, az ellenzéki Koordinációs Tanács tagja, egykori oktatási miniszter a katonáknak.

Az EU szankciókat vet ki Lukasenkéra és 13 magas rangú tisztviselőre a tüntetők elnyomása miatt

Uniós diplomáciai források szerint az Európai Unió szankciókat vet ki Aljakszndr Lukasenka fehérorosz elnökre és további 13 magas rangú tisztviselőre az augusztus elején tartott, vitatott kimenetelű választások ellen tüntetők elnyomása miatt - adta hírül az MTI. A korlátozások Lukasenka fiát, Viktort is érintik, aki nemzetbiztonsági tanácsadói szerepet tölt be a fehérorosz kormányban.

 

"Lukasenkának nem maradtak már tartalékai, hogy hatalmon maradhasson" - hangsúlyozta a két ellenzéki a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson közzétett felhívásában. A hadseregnek inkább a nép felé kellene hűségesnek lennie, és nem szabadna követnie "az illegális parancsokat" - tették hozzá.

Cihanouszkaja csütörtökön Bécsben találkozott Sebastian Kurz osztrák kancellárral. Az ellenzéki vezető szerint a megbeszéléseken a fehérorosz gazdasági és politikai válság békés rendezéséről esett szó. Hozzáfűzte, megköszönte az osztrák kancellárnak azt, hogy más európai uniós vezetőkhöz hasonlóan ő sem ismeri el többé Lukasenkát Fehéroroszország elnökeként.

A kancellár hivatala korábban közölte, hogy Kurz teljes támogatásáról biztosította a fehérorosz demokráciapárti mozgalmat és civiltársadalmat.

Az augusztus 9-i fehéroroszországi elnökválasztás óta - amelyen hivatalos eredmények szerint Aljakszandr Lukasenka államfőt a voksok több mint 80 százalékával hatodszor választották elnökké - vasárnaponként hétről hétre tömegek követelik az államfő távozását, ő azonban nem hajlandó erre. Az ellenzék és az Európai Unió szerint a választások nem zajlottak tisztességes keretek között. Az EU a Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki politikus által kezdeményezett Koordinációs Tanácsot ismeri el a fehéroroszok legitim képviselőjének.

(MTI)