Felbolydult a parlament: a békediktátum egy "hadüzenet"!

Amikor pedig a levezető elnök arról beszélt, hogy minden szívdobbanásunk a régi dicsőségben való egyesülés felé fog irányulni, a Ház minden tagja állva tapsolt.

Rakovszky István: T. Nemzetgyűlés! (Halljuk! Halljuk!) A mai napon Magyarország egy történelmi fordulóponthoz érkezett. Ma írják alá ama békeszerződést, mely ezeréves országunk szétdarabolását kimondja. Békeszerződésnek nevezik azt, ami nem az ígért örök békét, de örök békétlenséget, (Úgy van! Úgy van! a Ház minden oldalán.) nem szeretetteljes együttműködést az emberiség nagy és nemes céljai elérésének érdekében, de széthúzást és ellenszenvet alkalmas teremteni a népek között, és új és hosszan tartó viszályok csíráját hinti el mesterségesen. (Úgy van! Úgy van! Taps a Ház minden oldalán.) 
 
Rupert Rezső: Hadüzenet béke alakjában!
 
Rakovszky István: A kényszer hatása alatt ezt az úgynevezett békeszerződést aláírjuk. De a lehetetlen dolgokra senki sem kényszeríthető. Ez szerződés úgy erkölcsi, mint anyagi tekintetben oly lehetetlenségeket tartalmaz, (Úgy van! Úgy van! a Ház minden oldalán.) amelyek meg nem valósíthatók. (Úgy van! Úgy van!)
 
Szterényi József: Képtelenség!
 
Rakovszky István: Minden igazságtalanság, követtessék az el egyeseken vagy nemzeteken, megbosszulja magát, és minden igazságtalanságnak megvan az a mélységes megtorlása, hogy belőle a jónak bőséges forrása fakad. (Úgy van! Úgy van! Taps a Ház minden oldalán.)
 
A tőlünk elszakított országrészeknek pedig azt üzenjük: ezerévi együttlét után válnunk kell, de nem örökre! (Felkiáltások: Nem válunk! Soha!) E pillanattól kezdve minden gondolatunk, éjjel-nappal minden szívdobbanásunk arra fog irányulni, hogy régi dicsőségben, régi nagyságban egyesülhessünk velük. És mikor őket a búcsúnál még egyszer szívünkhöz szorítjuk, szíveink úgy egybeforrnak, hogy azokat semmi ármány, semmiféle erőszak, semmi hatalom elválasztani nem tudja. (Felkiáltások: Nem búcsúzunk! A Nemzetgyűlés tagjai felállnak és tapsolnak.)
 
Indítványozom, hogy nagy fájdalmunk jeléül a Nemzetgyűlés ma ülést ne tartson, legközelebbi ülését holnap délelőtt 10 órakor a mai napirenddel tartsa, avval a megjegyzéssel, hogy - interpellációs nap lévén - az indítvány - és interpellációs könyv is felolvastassék.
 
Méltóztatnak ehhez az indítványhoz hozzájárulni? (Igen!) Ha igen, akkor ily értelemben mondom ki a határozatot és az ülést berekesztem. (Felkiáltások: Éljen az elnök! Éljen Magyarország!)
 
(a jegyzőkönyv sajnos a 95 évvel ezelőtti, 1920. június 4-ei ülést örökíti meg)