Félelem és rettegés Simicskától

A Fidesz a saját démonaival harcol, amikor Simicska bosszújától retteg. Véleménycikk.

Nem új keletű konteó, hogy az Orbán Viktort legeciző, a Fidesz gazdasági hátterét és sajtóbirodalmát megteremtő milliárdos nagyvállalkozó a Jobbik felé kacsintgat, miközben háborúban áll egykori barátjával, az oligarchák új nemzedékét helyzetbe hozó kormányfővel.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter már a Fidesz óriási tapolcai választási buktája kapcsán is arról beszélt, hogy „nagy a szerelem Simicska és a Jobbik között”. Figyelmen kívül hagyva, hogy az emberek nem Simicska Lajos miatt szavaztak a Jobbikra, hanem azért mert a Fidesz kormányzásából lett elegük, és Rig Lajost találták a leghitelesebbnek a képviseletükre a magyar Országgyűlésben.

„Úgy látom, a Jobbiknak van egy újdonsült nagybirtokos támogatója, aki meglehetősen befolyásos. Hogy ízlik a zsoldoskoszt?” - ezt már Orbán Viktor mondta a jobbikos képviselőkhöz fordulva 2015 októberében a parlamentben. Egyértelműen régi szobatársára, Simicska Lajosra gondolhatott a kormányfő. A Fidesz paranoiáját csak fokozta, amikor kiderült, hogy Vona Gábor és a milliárdos nagyvállalkozó személyesen is találkozott 2015 novemberében a Magyar Nemzet Szalon nevű zártkörű rendezvényen. A Jobbik elnöke ezt egy pillanatig sem titkolta. Az őt kérdező sajtónak arról számolt be, hogy a vállalkozót a rendezvény vacsoraszünetében kísérték oda az asztalához, akivel csak röviden beszélgettek, és elmondta a saját olvasatát az Orbán Viktorral, illetve a Fidesszel való szakítás okairól.

„Nyugtalanító dolgokat hallhattunk a kormány és a Fidesz háttérbeli működéséről, de azt gondolom, nem lenne elegáns, ha ennél többet mondanék az ott elhangzottakról. A beszélgetés rövid volt, a szünet végeztével ugyanis folytatódott a három politikus vitája. Semmiben nem maradtunk, sem következő beszélgetésben, sem elérhetőségcserében, sem bármilyen együttműködés lehetősége nem vetődött fel” - írta a találkozóról Vona a Facebook oldalán. Ez év márciusában az egyértelműen kormányzati behatás alatt álló Magyar Időknek adott interjújában a Jobbik elnöke azt is megjegyezte: Simicska „emberi és szimpatikus volt”, de azóta sincs közöttük kapcsolat, ugyanakkor meglepte, hogy mennyire nyíltan és mennyire őszintén beszélgettek.

A Jobbik eddig is és a mostani Népszabadságos cikk után is határozottan cáfolta – „hírlapi kacsának” nevezte - annak felvetését, hogy a radikális néppárt és Simicska Lajos között bármiféle kapcsolat létrejött volna. Nem is igen lehetne egy ilyen szövetséget megmagyarázni, a Jobbik hitelessége forogna kockán és természetesen a kormányerők sem hagynának kiaknázatlanul egy ilyen támadási felületet.

De hogy a Fidesznek ennek ellenére van-e oka félnie Simicskától? Van. Orbán Viktor egykori kollégiumi szobatársa minden bizonnyal tömérdek információval rendelkezhet a Fidesz legféltettebb titkairól, nem mellesleg még mindig egy egész sajtóbirodalom kötődik hozzá, aminek irányultságában észrevehető változások álltak be a „G”-nap óta. Kár lenne tagadni, hogy a HírTV és a Magyar Nemzet kapuit tágasabbra nyitották az ellenzéki hangok ellőtt. Ez azonban még nem szövetség, de Simicska részéről kétségkívül tudatos bosszantása a Fidesznek. Egy ellenzéki politikus pedig miért is mondana nemet egy sajtóorgánumnak, amely hajlandó korrekten megszólaltatni? A kormányzat által támogatott Habony-Vajna sajtóban többnyire erre úgysem nagyon van lehetősége (vagy egyáltalán nincs), az ottani megjelenés pedig általában egyenlő egy manipulált, karaktergyilkos kampánnyal.

A Fidesznek komoly felelőssége van abban, hogy a magyar sajtó hűbéresekre és vazallusokra lett osztva. A Fidesz adta a gazdasági és média potenciált Simicska Lajos kezébe, ahogy most Habony Árpádnak és Andy Vajnának is.

A Fidesz a saját démonaival harcol, amikor Simicska bosszújától retteg. Ezt viszont nem a Jobbikon kell számon kérni, hiszen valójában a Jobbikot is a Fidesz teremtette azzal, hogy a saját arrogáns és cinikus hataloméhségét helyezte szembe a keményen dolgozó kisemberek érdekeivel.

A Fidesznek elsősorban önmagától kell félnie és rettegnie, mert minden ellenségét, ellenfelét a saját bűnei szülték meg.