Felháborodott az MSZP, hogy nem az ő kérdésüket fogadták el

Bírósághoz fordul az MSZP, amiért nem a párt vasárnapi nyitva tartással kapcsolatos népszavazási kérdését terjesztik a választási bizottság elé.

Pálffy Ilona vasárnap azzal indokolta döntését, hogy az ellenzéki párt idő előtt nyújtotta be kérdését. Azzal indokolta lépését, hogy a szocialista párt még a Kúria egy másik, hasonló kérdésben hozott jogerős, elutasító határozatának nyilvánosságra hozatalát megelőzően nyújtotta be kérdését, így azt nem vehette figyelembe.
 
Harangozó Tamás a közleményében törvénysértésnek nevezte a történteket. Úgy fogalmazott: „nem tudunk mást tenni, mint bízni abban, hogy a bíróságon még a törvények képzik a döntések alapját, nem pedig a Fidesz politikájának való megfelelési kényszer”.
 
Az ellenzéki politikus szerint a vonatkozó jogszabályok – Pálffy Ilona állításaival ellentétben – nem kötik a jogerőt a Kúria honlapján való közzétételhez. A bíróság határozata annak meghozásával jogerős. Márpedig az NVI a bíróság aláírt, bélyegzővel ellátott határozatának másolatát saját állítása szerint is, a valasztas.hu oldalon 16 óra 5 perckor közzétette. E szerint a döntés 16 óra 5 perc előtt megszületett. „Ha valaki ennek az ellenkezőjét be tudja bizonyítani, az előtt megemeljük a kalapunkat” – írta az ellenzéki politikus. Harangozó szerint az NVI vezetőjének vasárnapi döntése értelmében „az NVB honlapján közzétett információk, dokumentumok csak tájékoztató jellegűek, azokat nem lehet komolyan venni”.