Fellázadt egy ukrán város a katonák ámokfutása ellen

Részegen babakocsit gázoltak a katonák, ekkor szakadt el a cérna. 

A Donyecktől 60 kilométerre délre fekvő Konsztantyinovka városában tegnap este óta összecsapások folynak a lakosság és a katonák között - adja hírül a Kárpáthír. 
 
A kárpátaljai magyar portál szerint a  százezres lélekszámú, orosz többségű városban már hetek óta növekszik a feszültség a hadsereg és a helybeliek között. Már az sem tette népszerűvé az egyenruhásokat, hogy az egyik iskolát alakították át kaszárnyának. Azóta kiderült, hogy addig jó, amíg benn vannak. Ha elhagyják a "laktanyát", gyakorta lopnak, fosztogatnak és erőszakoskodnak a civilekkel. A szikrát az lobbantotta lángra, hogy  tegnap az egyik katonai jármű halálra gázolt egy kismamát, gyerekével együtt. A lakosok kérték a katonák bíróság elé állítását, amit először az ukrán katonaság megtagadott és a helyi rendőrség sem tett semmit. (A videót csak erős idegzetű, 18 évesnél idősebb olvasóinknak ajánljuk.)
 
 
A feldühödött tömeg este megrohamozta az ideiglenes katonai kaszárnyát és Molotov-koktélokkal felgyújtották az épületet. 
 
 
A tegnap esti jelentések szerint erősítés indult a városba. A média úgy tudja, a rend helyreállításába Kijev a tőle már megszokott remek érzékkel a szélsőséges, soviniszta Jobb Szektor néhány egységét is bevonja, akik szintén úton vannak a település felé. Hétfőn késő este  Avakov belügyminiszter tanácsosa Anton Gerascsenko bejelentette, hogy a rendvédelmi szervek tűzparancsot kaptak. 
 
Áldozatokról egyelőre nem érkezett hivatalos jelentés, az Unian ukrán hírügynökség mindössze annyit közölt az esetről, hogy elfogták a két gázolót.

A helyiek ennyire örülnek az ukrán hivatásosoknak

Konsztantyinovkát egyébként 2014. április közepén már egyszer elfoglalták a felkelők. Az ukrán hadsereg július elején vette vissza a várost.