Felmérés: a fővárosiak 58 százaléka csak buszokat, taxikat és bicikliseket engedne a Lánchídra

Felmérés: a fővárosiak 58 százaléka csak buszokat, taxikat és bicikliseket engedne a Lánchídra

A Karácsony Gergely által kezdeményezett Budapesti Lakógyűlés is népszerű.

A budapestiek 58 százaléka támogatja, hogy csak buszok, taxisok és biciklisek használhassák a felújított Lánchidat - derült ki a Medián és a 21 Kutatóközpont reprezentatív felméréséből, amit a hvg.hu ismertetett.

A fideszes szavazók 66 százaléka támogatja az autós közlekedést a Lánchídon, az ellenzékiek csupán 19 százaléka gondolja így.

A Karácsony Gergely által kezdeményezett első Budapesti Lakógyűlést a túlnyomó többség helyesli: a közvélemény-kutatás alapján a válaszadók 71 százaléka hallott a kezdeményezésről május közepén, 72 százalékuk pedig jó ötletnek tartja, hogy megkérdezik őket a fővárost érinti kérdésekről. A főpolgármester elleni fideszes kampány sokat lendíthetett a kezdeményezésen.

A fővárosiak nagy többsége jó ötletnek tartja, hogy maguk dönthessenek a város problémáinak megoldásáról. A fideszes szavazók fele, és az ellenzékiek elsöprő többsége (87%) így vélekedik.

A meghosszabított lakógyűlésen egyébként erről a négy kérdésről lehet szavazni:

⚫ Mennyit lenne igazságos befizetnie Budapestnek az állami kasszába.

⚫ Fizessék-e ezt a pénzt vissza, vagy spóroljanak a BKV-n.

⚫ Fizesse-e ki a kormány azt a pénzt, amit a Lánchídra ígért.

⚫ Közlekedhessenek-e autók a Lánchídon.

(Címlapkép: Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a felújított budapesti Corvin Áruház leleplezésén 2023. június 6-án. Az épületben augusztus végén nyílik meg a Corvin Palace. MTI/Balogh Zoltán)