Feltartóztatták az „országalapítót”

Feltartóztatta, de kihallgatás után elengedte a horvát rendőrség a Liberland nevű önálló terület „hazafele tartó” alapítóját.

Vít Jedlicka cseh aktivista április közepén jelentette be a Liberland Szabad Köztársaság megalakulását. A mintegy hét négyzetkilométernyi terület Horvátország és Szerbia (Vajdaság) között terül el a Duna nyugati partján, a magyar-szerb határtól mintegy 20 kilométerre. Jedlicka szerint miután a többéves szerb-horvát határvitában ezt a területet egyik ország sem igényelte, így az senkiföldjének minősül.
 
A horvát rendőrség nem tud mit kezdeni azzal a helyzettel, hogy több százan mennek át a határon, elhagyva a schengeni övezetet, miközben az emberek általában épp a másik irányba szoktak áramlani – mondta elengedése után Jedlicka.
 
A Vecernji List horvát napilap szerint Jedlicka először egy Liberlandtól mintegy három kilométerre lévő Vörösmarton (Zmajevac) futott össze rendőrökkel, akiknek elmondta, hogy az uniós határ átlépését és a Liberlandba való belépést tervezi. A járőrök nagyjából harminc perccel később elengedték a férfit, akit ezután a liberlandi határon tartóztattak fel és szállítottak át egy pélmonostori (Beli Manastir) rendőrőrsre. Vele együtt előállították a tolmácsát is.

Akadályozzák a bejutást

A dpa német hírügynökség jelentése szerint az „országalapító” barátnője és több más kísérője csónakon „menekült át” a Dunán a határ szerb oldalára a rendőri igazoltatás elől. Elengedése után a cseh aktivista a CTK cseh hírügynökségnek azt mondta, hogy a közeli Pélmonostoron (Beli Manastir) egy bíróval megvitatta Liberland jövőjét és a határellenőrzést.
 
Az elmúlt napokban Horvátország szigorította az ellenőrzéseket a képzeletbeli miniállam környékén, és szárazföldi és a vízi járőröket helyezett szolgálatba, hogy megakadályozzák a „liberlandiak” belépést a lakatlan területre. Szerbia állítólag ugyancsak akadályozza a bejutást a területre.