Fenyegetőzésre használják a szíriai tűzszünetet

"A szíriai rezsim folyamatos előrenyomulása a felkelők által tartott területekre a megállapodás végét jelenti majd" - áll a szombaton nyilvánosságra hozott, több lázadócsoport által is aláírt dokumentumból.

A kiterjedt helyi aktivistahálózattal bíró Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint a fegyvernyugvás második napján Szíria legtöbb részében betartották a tűzszünetet, ugyanakkor súlyos harcok és légicsapások voltak a fővárostól, Damaszkusztól északnyugatra fekvő területeken. A kormányerők intenzív harcokat folytattak a lázadókkal a Barada-völgyben.

A Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) ellenzéki gyűjtőszervezet állítása szerint a szíriai hadsereg és a vele szövetséges Hezbollah síita szélsőséges szervezet csapatai igyekeznek kiűzni a felkelőket a térségből, ahol fontos források vannak, amelyek ivóvízzel látják el a fővárost. Az ENSZ szerint Damaszkuszban és környékén mintegy 4 millió ember nem fér hozzá vízszolgáltatáshoz.

A SANA szíriai állami hírügynökség viszont az ellenzékiek tűzszünetsértéseiről számolt be, míg az orosz védelmi tárca pénteki közleményében az áll, hogy a lázadók egy nap leforgása alatt 12 alkalommal sértették meg a fegyvernyugvást.

Az OSDH úgy tudja: az idén legalább 49 742-en vesztették életüket a konfliktusban, 13 600-an közülük civilek voltak.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa várhatóan még az idén szavaz az Oroszország által kezdeményezett határozattervezetről, amely a létrejött tűzszüneti megállapodást, illetve a Damaszkusz és az ellenzéke között induló béketárgyalásokat támogatná.