Ferenc pápa: A hit szolidaritás nélkül halott

A gyakran elárasztott Banado Norte városrész lakóival beszélgetve a pápa arra biztatta őket, hogy tartsanak ki, és fogjanak össze a jobb életkörülményekért vívott küzdelemben.

"Ne hagyjátok, hogy a sátán megosszon benneteket... A hit szolidaritás nélkül beteg vagy halott hit"

- jelentette ki Ferenc pápa, aki láthatóan megindulva hallgatta meg néhány ember történetét arról, hogy miként jutott a százezres nyomornegyedbe. Többen arról panaszkodtak, hogy elűzték termőföldjeiről. Paraguayban a földek 85,5 százaléka a földtulajdonosok 2,6 százalékának kezében van. "Az állam nem foglalkozik velünk, nem néz ránk jó szemmel, nem tekint minket a jog alanyainak" - mondta a szószólójuk.

Banado Norte egyik sikátorában a pápa kóstolót kapott a tipikus helyi ételekből és italokból is. A negyedből egy használaton kívüli katonai repülőtérre ment, ahol szabadtéri misét tartott több mint egymillió ember előtt. A szertartást népdalokkal kísérték, a miatyánkot guaraní nyelven is elmondták, s jelen volt Cristina Fernández argentin elnök asszony és Horacio Cartes paraguayi elnök is.

Az oltárt és a hátterét egy helyi művész építette Paraguay jellegzetes mezőgazdasági termékeiből: 40 ezer színes kukoricacsőből, 200 ezer apró kókuszból és egyéb terményekből. Kirakta belőlük Assisi Szent Ferenc és Loyola Ignác arcképét is. Szent Ferenctől az egyházfő a pápai nevét vette, és Loyola alapította a jezsuita rendet, amelyhez tartozik.

"Nagyon jól tudom, mennyire szeretik a pápát Paraguayban. Én is a szívemben hordom önöket, imádkozom magukért és az országukért" - búcsúzott Ferenc a tömegtől. Három országot - Ecuadort, Bolíviát és Paraguayt - érintő latin-amerikai körútjának végén, az elutazása előtt a pápa még püspökökkel ebédel, majd fiatalokkal találkozik.