A kormány szerint nem aggályos a Fertő tavi beruházás, az UNESCO központja viszont már vizsgálódik

A kormány szerint nem aggályos a Fertő tavi beruházás, az UNESCO központja viszont már vizsgálódik

Egyre biztosabb, hiába a határ mindkét oldalán a civil tiltakozás ha lezárul az önkormányzati választási kampány, belevághatnak a gigaberuházásba, és beépíthetik a Fertő tó magyar szakaszát. A kormányzati elképzelés szerint lesz itt szálloda, sportközpont, ökocentrum, új strand és kikötő is, és mintegy 30 milliárd forintot fordítanának a turisztikai projektre. 

Azonban a tó az UNESCO világörökségi védelmét élvezi, másrészt a tájidegen projektnek logikus módon lesznek határon átnyúló hatásai. Emellett Burgenland tartományban is 15 beruházást terveznek, és a lapunknak nyilatkozó Kun Zoltán természetvédelmi szakember szerint,

ha ilyen ütemben zajlik a környezeti rombolás, nemcsak a Fertő tó eddig népszerű természetközeli jellege fog végleg megváltozni, de elvesztheti a terület a világörökségi státuszát is. 

Egy óriással kell szembeszállniuk - elveszítheti a Fertő tó a világörökségi státuszát

Sopronban kiderült, akad olyan ügy, ami összeköti az osztrák és a magyar civileket, és ugyanolyan fájdalmas a határ mindkét oldalán: különböző gazdasági érdekkörök belekezdtek (belekezdenének?) a Fertő tó beépítésébe.

Viszont emiatt nem aggódik a kormányzat. Beszédes, hogy bár az LMP-s Ungár Péter írásbeli kérdéseit Nagy István agrárminiszternek tette fel, azokat Dömötör Csaba propagandaállamtitkár válaszolta meg. 

Ezeket a kérdéseket kellett volna megválaszolnia:

  1. Kivel és milyen egyeztetések folytak a beruházásról?
  2. Milyen megállapodás született az UNESCO-val a világörökségi területen tervezett beruházásról?
  3. Milyen környezetvédelmi intézkedések történtek a természetvédelmi terület megóvása érdekében?
  4. Ki lesz az üzemeltető? Milyen hasznot fog hozni a helyi lakosok, települések számára?
  5. Hogyan tájékoztatják a helyi lakosságot a beruházás körülményeiről?
  6. Milyen módon érinti az építkezés a helyi lakosokat, a cölöpházak és egyéb ingatlanok tulajdonosait?

De ez lett belőle:

“A Modern Városok Program részeként, a kormány támogatásával a Fertő tó partján az ország legnagyobb turisztikai fejlesztése valósul meg. A fejlesztés részeként új utak, kikötők, horgászhelyek, sportpályák, és egy teljesen új strand épülnek majd. A fejlesztés egyik leglátványosabb eleme az Ökocentrum lesz.

A beruházás jogerős környezetvédelmi engedélyekkel rendelkezik, amelyek kiadása során a hatóság kiemelt figyelemmel kezelte az osztrák-magyar vízterület miatt a projekt zaj, fény, és egyéb, határon átnyúló hatásait.

Felhívom a figyelmét arra, hogy az üzemeltetéssel kapcsolatos kérdéskörök a nemzeti vagyonra vonatkozó mindenkor hatályos jogszabályok szerint lesznek kezelve.

A Sopron-Fertő Turisztikai Nonprofit Zrt. által megbízott beruházó cég a területen lévő vízállás bérlőkkel folyamatosan tartja a kapcsolatot, minden törvényi előírást betartva.

Az örökségvédelemmel kapcsolatban tájékoztatom, hogy az örökségvédelmi kérdéseket több fórum is vizsgálta, és egyik vizsgálat sem állapított meg világörökség-védelmi szempontokból aggályos kérdéskört.”

Az UNESCO befogadta

Ez elég konkrét üzenet az Orbán-kormány részéről - ebből valószínűsíthető, hogy tényleg csak a megfelelő időpontra várnak, és beindítják az építkezést. (A projekt május óta csúszik, eddig "mindössze" annyi történt, hogy lezárták a partot, és kivágtak több mint 240 fát.)

Dömötör megnyugtató válasza kapcsán megkérdeztük Brenner Koloman jobbikos politikust, aki az Alfahírnek arról beszélt, hogy azt ők sem vonják kétségbe, Magyarországon lefolytattak bizonyos engedélyezési eljárásokat - bár álláspontjuk szerint azok sem a kellő részletességgel készültek el -, ugyanakkor a Fertőrákosra megálmodott projekt kapcsán nem kérték ki sem az osztrákok, sem pedig az UNESCO véleményét. Jellemző, az osztrák részről is elmaradt a két oldalú egyeztetés megkezdése.

Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a Fertő tó barátai szervezettel, illetve annak osztrák megfelelőjével közösen azt próbálják elérni, hogy az ausztriai és magyarországi projektekről az EU jogszabályainak megfelelően legyen határon átnyúló egyeztetés, így a terveket az osztrák és a magyar környezetvédelmi szervezetek is tudnák véleményzeni.

Brenner Koloman egyébként elárulta azt is, hogy az UNESCO párizsi központja befogadta a környezetvédelmi aggályokat, és ebben az ügyben valószínűleg meg fogja keresni az Európai Bizottságot. Mi pedig igyekszünk európai szinten is nyomást gyakorolni - tette hozzá..