Fesztiválok a koronavírus árnyékában – nagy a bizonytalanság

Fesztiválok a koronavírus árnyékában – nagy a bizonytalanság

Márta István, a Magyar Fesztiválszövetség elnöke az InfoRádiónak elmondta: állami közbeavatkozás nélkül az idei fesztiválszezon is veszélybe. Hozzátette, az egész szakma arra vár, hogy a kormány mikor hirdet ki a tavalyi nyárihoz hasonló rendezvényszervezési szabályokat. 

Márta szerint idén is lesznek fesztiválok, a bizonytalanság abban áll, hogy ezeket milyen keretek között valósítják majd meg a szervezők, és az is, hogy milyen látogatottságra számíthatnak, ami egyértelműen a járványhelyzet kezelésén múlik majd.

A szakember a rádiónak kifejtette, az adott esemény engedélyezésétől függ, hogy lehessenek fesztiválok a nyár folyamán hazánkban, illetve, hogy ezeket már most el lehessen kezdeni szervezni-hirdetni. Az engedélyeztetés az operatív törzsön, valamint a kormányzati intézkedéseken áll.

Ennek ellenére a fesztiválszervezők egy része már szervez és tervez. A Magyar Fesztiválszövetség decemberi felmérése szerint az ágazati szereplők mintegy 32 százaléka egyelőre teljesen bizonytalan a jövőt illetően, 30 százalékuk vélhetően fenn tud maradni, miután több lábon áll, ezek elsősorban a gazdasági alapú fesztiválok. További 19 százalékuk is hasonlóan nyilatkozott, miután önkormányzati segítségre számíthatnak. 2 illetve 5 százalékuk azonban bizonyosan felhagy a fesztiválszervezéssel idén.

A fesztiválszövetség elnöke úgy véli,

az érintettek nagyban számítanak a tavalyi évről ismert moratórium kihirdetésére,

miszerint biztosan nem lehet majd bizonyos létszámú rendezvényt megtartani, továbbá arra is valamiféle állami kockázati garanciát remélnek, ha meg tudnák szervezni a rendezvényeket, de azok végül a pandémia miatt mégis elmaradnának.

Január 21-én a Magyar Fesztiválszövetség kérésére öt szervezet (Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége, Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetsége, Magyar Rendezvényszervezők és -Szolgáltatók Szövetsége, Music Hungary) elnöke ült össze, melyen annak adtak hangot: szükség van a jelen helyzetben az országos szervezetek szoros összefogására.

Márta István elmondta, a közös érdekek meghatározásán túl konkrét lépések előkészítése is zajlik azért, hogy meg lehessen hívni a közönséget akár kisebb-nagyobb rendezvényekre is. Arra a kérdésre azonban egyelőre nincs válasz, hogy vajon az esetleges kínálatnak lesz-e kereslete, a közönség el mer-e majd menni a fesztiválokra.

A fesztiválszövetség elgondolása, tapasztalata szerint a fiatalok nem maradnak majd el, inkább a közép- és idősebb korosztály a kérdéses.