A fiatalok SZJA-mentességének körét szélesítené ki a Jobbik

A fiatalok SZJA-mentességének körét szélesítené ki a Jobbik

A magyarok többsége támogatja a 25 év alatti fiatalok SZJA-mentességét - derült ki a Pulzus Kutató felmérésből. Jakab Péter, a Jobbik elnöke most írásbeli kérdéssel fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy emeljék a korhatárt 29. év életév megkezdéséig, ugyanis ez jóval több fiatal számára jelentene segítséget.

A magyarok többsége (egészen pontosan 54 százaléka) támogatja azt az elképzelést, hogy 2022. januártól az átlagbér összegéig ne fizessenek személyi jövedelemadót (szja) a 25 év alatti fiatalok. 

A felmérés szerint az összes válaszadó 27 százaléka mondta azt, hogy igen, akár a teljes bérük legyen szja-mentes, míg további 27 százaléknyi támogató szerint lehetne magasabb is a korhatár. Ezzel szembe 14 százalék ítéli meg úgy, hogy ez a megoldás nem segít érdemben a fiataloknak, míg 32 százalék azért ellenzi, mert ezt alapvetően a parlamenti választások előtti politikai lépésnek tartja.

Jakab Péter nemrégiben írásbeli kérdéssel fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz annak érdekében, hogy a korhatárt a 29. év megkezdéséig emeljék. Mint ismert, a Jobbik korábban már benyújtott egy javaslatot, a fiatalok életlehetőségeinek javítása érdekében, de akkor a kormánypártok élből elutasították azt.

A Jobbik első embere azt írta, hogy nagyon örül bejelentésnek, de sajnálja, hogy pártja korábban tett javaslatát elutasította, ugyanis így már az előző évben óriási segítséget kaphattak volna a magyar fiatalok.

Mint írta: 

"a 25 éves korhatár – bizonyára szavazatszerzés szempontjából Önnek jó dolog, hiszen köztudottan csehül állnak ebben a korcsoportban – jóllehet elősegíti az elvándorlás megállítását, de sokkal nagyobb segítség lenne az önálló életkezdéshez, ha ez a kedvezménnyel biztosított korhatár, a 29. életév megkezdéséig terjedne."

Jakab Péter szerint egy főiskolát-, vagy egyetemet végzett munkatársunk jó esetben 22-, vagy 23, - orvosok esetében pl. 24 - 25 évesen lép a munka világába, ezért őket kevésbé érintené ez a fajta kedvezmény, ezért is volna indokolt megfontolni a 29 éves korhatárt. 

Éppen ezért Jakab Péter azt kérdezte levelében Orbán Viktortól, hogy "támogatja-e, hogy a bejelentett SzJA mentesség mindenkinek, de legalább a felsőfokú tanulmányaikat végző fiatal munkavállalók számára a 29. életév betöltéséig biztosított legyen?"