Fico kormányát már holnap kinevezik, de lecserélik a kifogásolt szlovák miniszterjelöltet

Fico kormányát már holnap kinevezik, de lecserélik a kifogásolt szlovák miniszterjelöltet

Az államfő nem volt hajlandó kinevezni egy klímaválságot tagadó politikust környezetvédelmi miniszternek.

Lecseréli a környezetvédelmi tárca élére javasolt jelöltjét, és az eredetileg tervezett Rudolf Huliak helyett Tomás Tarabát jelöli a posztra a kormányalakítással megbízott szlovák hárompárti kormánykoalíció legkisebb pártja, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) - jelentették be a párt képviselői pozsonyi sajtótájékoztatójukon kedden.

Zuzana Caputová szlovák államfő ezt követően bejelentette: szerdán kinevezi az új szlovák kormányt.

Az SNS a döntést a leendő kormány stabilitásának szükségességével, valamint azzal indokolta, hogy azt szeretnék: a leendő kabinetet minél hamarabb kinevezzék.Az MTI beszámolója szerint a jelöltcsere bejelentését követően az államfői iroda sajtóosztálya közleményben tudatta: Zuzana Caputová kedden délután fogadja Ódor Lajos ügyvezető miniszterelnök távozó kabinetjének tagjait, szerdán délután pedig - a parlament alakuló ülését követően - kinevezi az új kormányt Robert Fico vezetésével.

A környezetvédelmi tárca leendő vezetőjének személyét érintő jelöltcsere előzménye, hogy a múlt héten a szlovák államfő bejelentette: nem hajlandó kinevezni a környezetvédelmi tárca élére Rudolf Huliakot, mivel szerinte nem tudná biztosítani a szaktárca "rendes működését". Zuzana Caputová ezzel kapcsolatban annak a véleményének adott hangot, hogy

a szaktárcát nem vezetheti és képviselheti olyan jelölt, aki nem ismer el a klímaváltozással kapcsolatos "tudományos konszenzust", és azt állítja, hogy a valóságban klímaválság nincs is.

Az államfő Huliak kinevezésének megtagadásáról tett bejelentését korábban és most is bírálta az SNS, illetve Fico is. Caputová döntésével kapcsolatban arra mutattak rá: a szlovák alaptörvény nem teszi lehetővé, hogy az államfő beleszóljon a kabinet személyi összetételébe, hanem a leendő kormánytagok kinevezését írja elő számára. Rudolf Huliak, az SNS eredeti miniszterjelöltje kedden bejelentette: abban egyeztek meg, hogy a változtatást követően pártja őt a mezőgazdaságért és környezetvédelemért felelős parlamenti bizottság elnökének jelöli majd.

Ismeretes, Fico pártja, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) a megszerzett voksok 23,6 százalékával nyerte az előrehozott szlovák parlamenti választást. A második legtöbb eddig összeszámolt voksot, a szavazatok 16,2 százalékát a liberális Progresszív Szlovákia kapta, a harmadik helyet pedig az Irányból kilépett Peter Pellegrini volt miniszterelnök vezette Hang (Hlas-SD) szerezte meg 15,3 százalékos eredményt produkálva. A Szövetség eredménye 4,4 százalék lett, vagyis egyetlen felvidéki magyar párt sem jutott be a pozsonyi törvényhozásba.

(Címlapkép: Robert Fico, a Smer-SD vezetője érkezik a párt pozsonyi székházába 2023. október elsején, a szlovák parlamenti választás másnapján. MTI/AP/Petr David Josek)