Kelet-európaiakat mószeroló holland széljobbost fényeznek Orbánék

Öt éve még elhatárolódtak tőle.

A Fidesz és a Hit Gyülekezete asszisztálásával tartotta meg könyvbemutatóját Geert Wilders, a holland Szabadságpárt elnöke, aki indexképünkön Németh Sándor vezető lelkésszel parolázik. Az Index helyszíni riportja szerint a fideszes lakájmédia (eufemizmussal: kormánypárti sajtó) lelkes asszisztálásával reklámozhatta Halállistán – Az iszlám háborúja a Nyugattal és velem című könyvét. Wilders előadásán a Fidesz és a kormány részéről jelen volt Széles Sándor, Győr-Moson-Sopron megye kormánymegbízottja és Simon Róbert államtitkár, Győr fideszes országgyűlési képviselője is, akiket az előadás előtt külön is bemutattak a közönségnek.

Hogy Nyugat-Európában a szélsőjobboldalinak nevezett politikai erők erősen Izrael-pártiak, az épp az általuk már évtizedek óta tapasztalt bevándorlási hullámnak tudható be. Wilders és pártja is ennek a politikai közösségnek a tagja, pontosan emiatt határolódott el attól, hogy a Jobbikkal nemzetközi politikai szövetségre lépjen. „Sok minden szétválasztja a Jobbikot és Wilderst” – nyilatkozta az esetről 2013-ban az Indexnek Pál Gábor, a Jobbik akkori sajtófőnöke, aki az ügy további részletezése nélkül elárulta, elsősorban külpolitikai kérdésekben nem értenek egyet.

Wilders azonban nemcsak az iszlámot gyűlöli pont annyira, mint a nemzetiszocializmust (a Korán nála egyenértékű Hitler Mein Kampfjával), hanem ritka rossz véleménnyel van rólunk, kelet-európaiakról is.

„A holland kormányfőt a kormány kívülről támogató párt olyan honlapot indított, ahol kelet-európaiak által elkövetett törvénysértéseket lehet bejelenteni. Az MSZP és a Fidesz EP-képviselői is arra szólították fel a holland kormányfőt, hogy határolódjon el a honlaptól és a radikális párt eszméitől” – írta az MTI 2012 márciusában. Ez a bizonyos „kívülről támogató párt” pedig nem más, mint Geert Wilders Szabadságpártja.

Geert Wilders pártja nemrég az interneten keresztül felszólította Hollandia lakosságát, hogy egy erre a célra létrehozott honlapon jelentse a kelet-európai bevándorlók által elkövetett törvénysértéseket.

– jelentette a magyar hírügynökség.

Az Európai Parlamentben a Fidesz nevében írásban Gyürk András írásbeli reagálást nyújtott be, melyet szó szerint idézünk:

Sajnálattal vettük tudomásul, hogy a holland miniszterelnök nem jelent ma meg a kelet-európai állampolgárokat gyalázó, szélsőséges holland honlapról szóló vitán. Miközben az európai liberálisok pártpolitikai célból, alapjogokra hivatkozva támadják a néppárti kormányokat, addig

a liberális holland miniszterelnök nyíltan együttműködik a honlapot jegyző szélsőséges Szabadságpárttal.

Mélységesen felháborítónak tartjuk, hogy

a Szabadságpárt honlapja származási alapon uszítja a holland lakosságot a kelet-európai állampolgárok ellen.

Az ilyen megnyilvánulások és azok hallgatólagos eltűrése gyengíti a tagállamok közötti bizalmat egy olyan időszakban, amikor épp a szolidaritás megerősítésére van szükség. Nem lehet a szólásszabadság mögé bújni akkor, amikor más állampolgárok alapvető személyiségi jogait lábbal tapossák.

Nem tűrhetjük az emberi méltóság megcsúfolását és a származás szerinti egyenlőség kétségbe vonását. Nem tűrhetjük, hogy nyíltan becsméreljék a kelet-európai polgárokat.

A holland honlap ügyében nem elvont jogelvekről van szó, hanem egy olyan konkrét ügyről, ahol az alapvető jogok a gyakorlatban is sérülnek. A liberális miniszterelnök azonban a széles körű nemzetközi felszólítások ellenére sem határolódik el a honlaptól. Ez a magatartás az uniós integrációt rombolja, és a közös értékekbe vetett hitet gyengíti.

A Wilders elleni kemény elhatárolódásból mára nagy összeborulás lett. Hogy Orbánék véleménye mitől változott meg, illetve mi az álláspontjuk arról, hogy fideszesek a kelet-európaiakat állítólagos törvénysértésekkel mószeroló Wildersszel együtt ünnepelnek, azt egyelőre nem tudjuk. Kérdéseinket elküldtük a Fidesz Sajtóosztályára, amennyiben válasz érkezik, frissítjük cikkünket.