Milyen ítéletet mondanak majd Orbán Viktor és rendszere fölött?

Merengés egy orvosi rendelőben.

Legnagyobb örömömre, ma délelőtt én is kénytelen voltam átesni eme kiváló traumán. Hideg, nyirkos, szürke idő, gyengén megvilágított, szürke váróterem.

Talán megbocsájtja nekem a világ, hogy betegen a mizantrópia élő szobra vagyok és nem vágyom több társas interakcióra a kelleténél. Így hát, köszöntem, leültem, majd behúzódtam a sarokba. Néha, mint valami fekete halálmadár belekárogtam a száraz levegőbe, egyébként pedig beletemetkeztem a könyvembe.

"Azt ugye tudja, hogy ma nincs a doktornő?" - kérdezte hirtelen a velem szemben üldögélő, a fiatal anyukák szent komolyságát sugárzó, kissé fáradt arcú nő. Hangja bocsánatkérő volt, mintha valamiképpen ő tehetne a dologról. Nem tudom, mennyire vághattam fancsali képet, mert sietve, némi erőltetett nevetéssel hozzátette:

"Azért nem kell aggódni, ő még nem hagy itt minket, csak szabadságra ment. Ma a doktor úr helyettesít."

A mellettem ülő idősebb hölgy erre színtelen hangon, hamuszürke arccal megjegyezte:

"Igen, ő legalább marad..."

A másik nő ekkor megkérdezte, hogy ki távozik, mire a néniből olyan sóhajjal szakadt ki a következő két szó, amitől szinte megnyílt a föld:

"Az unokám..."

Fél füllel figyeltem a beszélgetést, melyből kiderült, hogy a hölgy fia már évek óta Írországban dolgozik a családjával, a kisfiú viszont egy rövid időre itt járt Magyarországon, családi viziten, és most készülődik vissza. A madárcsontú nagymamán látszott a bűntudat, amiért ezt a nem kevés időt most kénytelen a rendelőben tölteni, ahelyett, hogy azzal lenne, akit nem tudni, mikor lát viszont legközelebb.

Üveges tekintettel bámultam a könyvembe. A lapokról Krúdy Gyula égig érő vádjai meredtek szuronyként a jelenre, amiket azok ellen a háborús nyerészkedők ellen írt, akik abból lettek milliomosok, hogy bő száz esztendővel ezelőtt "papiroscsizmát" és napok alatt szétfoszló egyenruhát szállítottak a Kárpátok bércein harcoló, és ott halálra fagyó magyar honvédeknek.

Önkéntelenül is elgondolkodtam, vajon mi mindent olvasna az öreg mester a mostani nyerészkedők fejére?

Azokéra, akik miatt külön ki kell hangsúlyozni, hogy a háziorvos csak szabadságra ment, és nem az országot hagyta itt a jobb boldogulás reményében.

Azokéra, akik miatt országszerte nagymamák százai-ezrei gondolnak elfacsarodó szívvel a távoli nyugaton szerencsét próbáló szeretteikre, akiket csak nagy ritkán, ünnepek környékén fúj haza a szél, ha egyáltalán.

Azokéra, akik nap mint nap bevándorlókkal és Soros Györggyel riogatják a magyar emberek millióit, ezzel fölmentve magukat a valós problémákkal való szembenézés kínzó kötelessége alól.

Azokéra, akik még az általuk a becsület jelvényeként viselt határvédelem ügyét is képesek cinikus aljassággal alárendelni a nyughatatlan szerzési vágyuknak, nem migránsokat, vagy amerikai milliárdosokat, hanem magyar vállalkozókat anyagilag megrokkantva ezzel.

Beszélne-e az írófejedelem olyan elnéző megértéssel és rajongó szeretettel a mai magyar népről, ami hatalomban tartja azt a vérszívó elitet, melyről maga is tudja, hogy korrupt és becstelen, mint ahogy a Ferenc József uralkodása alatt élőkről mesélt?

Azon kaptam magam, hogy szemem megakadt az alábbi szövegrészen, és mint a lemezjátszó elakadt tűje, újra, s újra futja a sorokat:

"De a posztócsaló gondoskodott róla, hogy a ruha az első nap elkezdje a feloszlás tüneteit, és darabokban váljon le a szegény katona testéről. Nagyon természetes jelenség, hogy ugyanekkor Pesten a nők hármasszoknyát viselnek."

Majd kicsivel lejjebb révedt a tekintetem, az alábbi sorokra:

"Bizonyára nem mindenki zord, magányos, hozzátartozó nélküli ember a csalók és hamisítók között. Akadnak közöttük olyanok, akiknek közeli rokonuk, esetleg talán éppen a vérükből való vérük, a tulajdon fiuk védelmezi a határt. Pokoli perspektíva, hogy a katonának abban a papiroscsizmában fagy el a lába, amelyet a saját édes apja csalt, lopott be a hadseregbe. Sajnos, az élet nem kedveskedik ily igazságokkal. A hadseregszállítók fiai a legjobb bundában járnak, és idegen cégnél varratják a csizmájukat."

Az 1915-ös sorok azóta épp oly kellemetlenül feszülnek bennem, mint a küszködő torokfájás, de sokkal kínzóbb kérdéseket vetnek föl, amikre nem létezik olyan könnyű orvosság, mint a test bajaira.

Hogy van az például, hogy látjuk, kik nyomorítanak meg minket napról napra - nem is olyan rég közvélemény-kutatás bizonyította, hogy az emberek nagyon is tisztában vannak vele: a fideszesek lopnak és korruptak -, és fejben mégsem kerül egyenlőségjel közéjük, és a már létünket fenyegető megannyi veszedelem, gond és baj közé?

De az is érdekes gondolatkísérlet, hogy miként néz majd vissza ránk a jövő, száz év távlatából? Milyen ítéletet mondanak majd akkor Orbán Viktor és élhetetlen rendszere, illetve azok fölött, akik gátlástalanul hasznot húznak belőle?

Ez csak rajtunk múlik, akik ennek a rezsimnek az elszenvedői vagyunk, jövőre pedig lesz egy lehetőségünk biztosítani, hogy ránk ne fejcsóválva nézzen vissza az utókor.

Hol húzódik majd az új NER-Rubicon? - A plakátok után mást is megszaggat a Fidesz?

A hazai balliberális értelmiség és politika sok bűne közül az egyik a "diktatúra" szó jelentésének teljes kiüresítése. A magyar közéletnek hosszú-hosszú évtizedek visítását kellett végigszenvednie, mely idő alatt, ha a baloldalról valakinek nem tetszett valami - ez általában Orbán Viktor létezése volt -, rögtön önkényuralmi rendszert vizionált.