Fideszt dicsérve puhul a Simicska-front

Az utóbbi időben inkább kormánykritikus Heti Válasz és Válasz.hu elkezdett igazodni a Fidesz központi elvárásaihoz.

„Alig várom, hogy valamely elemző gyorsan megjegyezze: az utóbbi időben inkább kormánykritikus Heti Válasz és Válasz.hu elkezdett igazodni a Fidesz központi elvárásaihoz.” – írja publicisztikájában Bódis András a Heti Válasz főszerkesztő-helyettese, aki szerint a Fidesz újra kormányozni kezdett.

A hetilap, online hírportál az elmúlt hetekben inkább kritikusan szemlélte a Fidesz „kormányzás látszatát keltő intézkedéseit”: az internetadót, a kötelező iskolai drogtesztet, a gyülekezési törvény-szigorítást, az italkereskedőkre kiszabott jövedékbiztosíték-emelést, amelyek be sem lettek vezetve, ahogy végül az útdíj is tesztfázisba került.

A Heti Válasz a Fidesz „veteránpolitikusaihoz” hasonlatosan nehezményezte a kormánypárti döntéshozatal urizálását vagy népnevelői szándékait.

A valasz.hu oldalán megjelent írás szerint azonban megint kormányzóképesnek tűnik a Fidesz, hiszen a svájci frank és az euró elválása a Fideszt igazolta, mármint a devizahitelek idejében történő forintosítása. Egy másik gazdasági ügyet is elővett Bódis; Szlovákiában most derült ki, hogy a magánnyugdíj-pénztárak nevetséges összegeket utalnak első nyugdíjasaiknak, tehát helyes volt a szektor magyarországi államosítása. A publicista üdvözli a bevándorlás-szigorítás szándékát is.

A jobboldali sajtótermék főszerkesztője-lapigazgatója Borókai Gábor, aki részt vett a HírTV alapításában, majd annak tulajdonosváltozása után távozott onnan. A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. tulajdonosa, az Infocenter.hu Média Befektetési Zrt., amely Stumpf Istvánhoz és Nyerges Zsolthoz köthető. Stumpf a Fidesz-közeli Századvég-csoport vezetőjeként lett ismert, jelenleg alkotmánybíró. Nyerges Zsolt pedig Simicska üzlettársa.