Fizetni kell Matolcsy egyetemén a hallgatóknak, ha másodszor vesznek fel egy tárgyat

Változott a szabályzat, de erről nem tájékoztatták a hallgatókat. Van, akitől visszamenőleg 40-50 ezret követelnek.

A Matolcsy jegybanki alapítványai által támogatott kecskeméti Pallasz Athéné Egyetem július 1-én változtatott a működési szabályzatán, így most már - az eddigiektől eltérően  - a 2. alakalommal felvett tantárgyakért is plusz díjat fizettetnének a hallgatókkal. Korábban csak a harmadik felvétel alkalmával kellett fizetni a diákoknak.
 
A szabályzat ugyan felkerült az intézmény honlapjára, de a hallgatókat nem értesítették a változásról. November 17-én megdöbbenve látták a diákok, hogy ha kétszer vettek fel egy tantárgyat, fizetniük kell - kreditenként 3-12 ezer forintot.
 
"Nagyon helyes, aki megbukott, fizessen csak, úgyse csinálnak semmit" - mondaná erre egy kommentelő, a helyzet azonban nem ilyen egyszerű.
 
A változás ugyanis visszamenőleges hatályú, vagyis a korábbi tantárgyfelvételekért is fizettetni akarnak.
 
Egy Baon.hu-nak nyilatkozó hallgató például elmondta, hogy 2015-ben kíváncsiságból felvett egy tantárgyat, de végül nem vizsgázott le belőle, mert ütközött egy másik órájával. A jelenlegi tanévben újra jelentkezett a kurzusra, de szembesült vele, hogy ezért 12 ezer forintot akar vele kifizettetni az egyetem. Ha korábban is érvényben lett volna a szabályzat, nyilvánvaló, hogy nem jelentkezett volna rá feleslegesen.
 
Vannak olyan hallgatók, akiktől 40-50 ezer forintot vár az egyetem.
 
Érdekesség, hogy a szabály csak azokra vonatkozik, akik 2012. szeptembere előtt kezdték a tanulmányaikat, mégis több olyan diáktól kérnek pénzt, akik később érkeztek az egyetemre.
 
A hallgatók csendes demonstrációra készülnek, melyre már több százan jelezték csatlakozási szándékukat. Folynak a tárgyalások is, annyit már sikerült elérni, hogy a fizetési határidőt kitolták december 15-ről január 15-re.
 
Frissítés: az iskola hajlik a megegyezésre, így elképzelhető, hogy a tüntetés elmarad.
 
(Fotónkon a Matolcsy-alapítvány által 15 milliárdból épülő egyetemi városrész látványterve látható.)