Focicsapata miatt bukhatja kaszinóit Szima Gábor

Nehéz helyzetbe került Szima Gábor kaszinó- és focicsapat-tulajdonos: a DVSC miatt bukhatja kaszinóit.

Rendkívüli közgyűlést hívott össze Papp László debreceni polgármester, a téma a a DVSC Futballszervező Zrt. volt, melyben az önkormányzat 25,6%-os tulajdonrésszel bír - számol be a dehir.hu.

A közgyűlést azért rántotta össze a polgármester, mert Szima Gábor, a DVSC többségi tulajdonosa június 22-ére összehívta a klubot működtető gazdasági társaság közgyűlését, és azt szerette volna, hogy a szintén az ő tulajdonában álló, debreceni kaszinót üzemeltető cége, és a két kaszinóra is koncessziós szerződéseket megkötő Aranyglóbusz adjon kölcsön 110 milliót a Lokit működtető részvénytársaságnak. Ezt az önkormányzatnál nem igazán díjazták, mivel maga a DVSC Zrt. is tulajdonos a kaszinós cégekben, vagyis azoknak nem kölcsönt, hanem osztalékot kéne fizetni a klubnak.

Szima Gábor ráadásul a kölcsönön túl azt is szeretné, hogy a DVSC Zrt. adja el a két kaszinót üzemeltető cégben lévő 16-16%-át az Aranyglóbusznak, hogy a Loki tulajdonrésze 24%-ra csökkenjen.

(Ha belekeveredtek volna: a DVSC Zrt.-ben tulajdonos Szima Gábor és az önkormányzat is, Szima kaszinót üzemeltető cégében, az Aranyglóbuszban pedig kisebbségi tulajdonos a DVSC Zrt.)

Mire jó ez a trükközés?

Mindez a civishir.hu szerint azért fontos Szimának, mert a koncessziós szerződést megkötő Aranyglóbusz hiába szerezte meg a kaszinók üzemeltetési jogát, minden évben bizonyítania kell, hogy a cég, illetve az abban 25%-nál nagyobb tulajdonrésszel rendelkezők - mint jelenleg a DVSC Zrt. is - megfelelnek a szerencsejáték szervezéséről szóló 1991. évi XXXIV. törvényben megfogalmazott megbízható szerencsejáték-szervezőre vonatkozó kritériumoknak. A kérelmet pedig el kell utasítani, ha

az adóhatóság a kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül jogerősen 2 millió forintot meghaladó adóbírságot vagy mulasztási bírságot szabott ki, vagy ha a kérelmezőnek, illetve vezető tisztségviselőjének, vagy a szavazatok legalább 25%-ával rendelkező tagjának a székhelye, vagy lakóhelye szerinti államban 2 millió forintot meghaladó 30 napon túli köztartozása vagy adótartozása van.

A DVSC viszont, mely 25%-nál nagyobb tulajdonrésszel rendelkezik a kaszinós cégben, néhány millió forintos fizetési csúszásban van a NAV-nál, ezért az Aranyglóbusz nem tudja teljesíteni a törvényben leírtakat, vagyis Szima Gábor bukhatja a kaszinóit.

Lesöpörték a javaslatot

Márpedig az önkormányzat úgy döntött, hogy a DVSC közgyűlésén nem fogja támogatni Szima javaslatát. A polgármester ugyanis a képviselőkkel egyetértésben úgy látta, Szima  egyik előterjesztése sem szolgálja a DVSC és a város érdekeit. A debreceni képviselők úgy vélték, az önkormányzatnak az az érdeke, hogy a kaszinós cégekből származó osztalékból a DVSC is bőven részesüljön, ezért nem csökkentik tulajdonrészüket 25% alá. A polgármester előterjesztését a közgyűlés 27 igennel, egyhangúlag megszavazta.