Most úgy tűnik, megvan az ellenzéki támogatás a Jobbik mögött Pécsett

Fogarasi Gábor optimistán tekint a jövőbe.

A Páva Zsolt polgármester által elismert 5 milliárd forintos mínusz a valóságban ennek a négyszerese lehet: ugyanis a fideszes városvezetés azzal igyekszik kozmetikázni a számokat, hogy az önkormányzati cégek tartozásaival nem számol. Pécs tartozása így már elérheti a 20 milliárd forintot is.

Emlékezetes, amikor az Orbán-kormány átvállalta az önkormányzatoktól a tartozásokat, Pécs 40 milliárdos mínuszt görgetett maga előtt a korábbi szocialista érának is köszönhetően. Azaz, néhány éven belül sikerült most összehozni ennek az összegnek a felét.

FELDERÍTŐ - Halott város 20 milliárdos adóssággal

Mintegy 20 milliárd forintnyi adósságot halmozott fel Pécs fideszes vezetése az elmúlt két év alatt. Bár hivatalosan 5 milliárdot ismernek el, ebben az összegben nincsenek benne az önkormányzati cégek. A fideszes vezetők természetesen hallgatnak.

"Ez egy történelmi gyalázat"- reagált minderre lapunknak Fogarasi Gábor, a Jobbik önkormányzati képviselője. A kedden bemutatott országgyűlési képviselő-jelölt hangoztatta, ez is azt mutatja, mennyire nincs különbség a pécsi Fidesz és az MSZP között, hiszen csődközelbe kormányozta mindkét párt a várost. Igaz, ez a Fidesznek jóval hamarabb sikerült - tette hozzá az ellenzéki politikus.

Fogarasi Gábornál arról is érdeklődtünk, van-e új információja a Jobbik által kezdeményezett rendkívüli testületi üléssel kapcsolatban. A legerősebb ellenzéki párt egyrészt a tartozás keletkezésének hátteréről érdeklődne Páva Zsoltéktól, másrészt konkrét, négy pontból álló javaslatcsomaggal készültek annak érdekében, hogy ilyen méltatlan helyzetbe ne kerüljön többé Európa Kulturális Fővárosa.

A képviselő elmondta, a rendkívüli ülés összehívásához a 28 fős testület negyedének a támogatására van szükség. Pécsett 20 kormánypárti, és 8 ellenzéki képviselő van, ugyanakkor a szükséges 7 aláírás helyett egyelőre még csak 6 darab áll a Jobbik rendelkezésére. Az ÖPE két képviselője kivár: ugyanakkor ígéretet tettek arra, ha az Államkincstár vizsgálatának eredményei szeptemberben ismertté válnak, akkor visszatérnek a jobbikos kezdeményezésről szóló egyeztetésekhez.

Fogarasi Gábor szerint, ha az ÖPE tartja magát – még ha most ezzel nyertek is másfél hónapot Páva Zsoltéknak -, akkor legalább a testület elé tudják vinni a jobbikos javaslatokat.

Mint mondta, amellett hogy egy beszámolót kérnének az önkormányzati cégek működéséről, pénzügyi helyzetéről, arra is köteleznék a fideszes városvezetést, hogy már a 2018-as adókoncepció előkészítésekor vegye figyelembe az ellenzéki javaslatokat, és legalább két héttel annak benyújtása előtt konzultáljon a képviselőkkel.

A Jobbik szükségesnek látja, hogy az önkormányzat segítse a helyi vállalkozások tevékenységét, illetőleg piacaik bővítését, amely szintúgy plusz bevétellel szolgálna, mint az idegenforgalomra helyezett nagyobb hangsúly.

Ez a négy napirendi pont is szerepel majd a rendkívüli ülésen, várhatóan szeptemberben - amennyiben megmarad az ellenzéki támogatás a Jobbik mögött.