A Sea-Eye állásfoglalást vár az európai országoktól, hogy egyetértenek-e Salvinivel

A Sea-Eye állásfoglalást vár az európai országoktól, hogy egyetértenek-e Salvinivel

Újabb 40 menekültet tettek partra Olaszországban.

Matteo Salvini belügyminiszter hiába tiltotta meg a menekülteket mentő hajók kikötését Olaszországban, a Mediterranea olasz civil szervezet hajója mégis partot ért vasárnap reggel Lampedusán, több mint 40 bevándorlóval a fedélzetén.

A Mediterranea Saving Humans segélyszervezet a Twitteren közölte, hogy a hajó utasai "végül engedélyt kaptak, hogy partra szálljanak és ellátásban részesüljenek".

A hajót lefoglalta a rendőrség, és a kapitány ellen illegális bevándorlás elősegítése miatt eljárást indítottak. 

A Sea-Eye német nonprofit szervezet szombat este közölte, hogy az Alan Kurdi nevű hajója, amely 65 bevándorlóval a fedélzetén ugyancsak Lampedusa felé tartott, irányt változtatott Málta felé. A máltai hatóságok azonban vasárnap szintén megtiltották a kikötést az Alan Kurdi számára. 

"Nem várhatunk addig, amíg szükségállapot alakul ki. Tudnunk kell, hogy az európai kormányok támogatják-e Olaszország álláspontját. Az emberi életek nem alku tárgyai"

- írta Twitter-üzenetében az Sea-Eye, aminek szóvivője, Carlotta Weibl közölte, hogy egyelőre nincsen egészségügyi szükséghelyzet, de az emberek fizikai állapota gyenge.

A máltai haderő közben bejelentette, hogy vasárnap 50 bevándorlónak nyújtott segítséget, akik egy süllyedő hajón tartózkodtak a hivatalos mentési területükön a tengeren. Az embereket egy járőrhajó kimentette és a tervek szerint vasárnap este érkeznek Máltára.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter nem engedi, hogy kikössenek az olasz kikötőkben a humanitárius szervezetek Földközi-tengeren életeket mentő hajói, amelyeket azzal vádol, hogy valójában ösztönzik az illegális bevándorlást. Olaszországban a múlt hónapban fogadtak el egy - Salvini és pártja, a jobboldali Liga által szorgalmazott - rendeletet, amely súlyos pénzbírsággal sújtja az ilyen civil szervezeteket, amennyiben engedély nélkül belépnek az olasz területi vizekre. 

Hajó, ha nem jó | Alfahír

A lehető leghatározottabban le kell szögezni: Carola Rackete nem egy életmentő hős, hanem egy törvényeket és szabályokat áthágó embercsempész. A 31 éves német nő azzal került be a köztudatba, hogy a német Sea-Watch alapítvány hajójának, a holland felségjelzésű Sea-Watch 3-nak a kapitánya, és az Észak-Afrikából lélekvesztőkkel öngyilkos útra vállalkozó illegális bevándorlókat pakolja fel, majd kérdés nélkül szállítja őket Olaszországba.