Fontos lakberendezési ötletek az amerikai konyhák kialakításához (x)

Fontos lakberendezési ötletek az amerikai konyhák kialakításához (x)

Az amerikai konyhák egy remek tervezési lehetőségként váltak népszerűvé Európa-szerte, különösen a lakberendezési műsorok megjelenésének növekedésével. Ez a fajta kialakítás több szempontból is előnyös, így sokféle ingatlan esetében alkalmazható.

Mik az amerikai stílusú konyhák jellemzői?

Az amerikai konyha fogalma leginkább a modern és a vintage vonásokat ötvöző parasztház típusú konyhákra vonatkozik. Ez a fajta elrendezés a nagy amerikai farmokon lévőkre emlékeztet, innen ered a farmház kifejezés is, aminek legfontosabb ismertetőjegyei:

1. Tekintélyes méretek: az amerikai konyhákra mindenekelőtt az jellemző, hogy tágas teret szánnak rájuk, amely lehetővé teszi a könnyű mozgást. A bútorok, konyhai székek és asztalok között nagy tér van, amit a nagy ablakok tovább fokoznak, a bőséges mennyiségű napfény beáramlásával.

2. Központi konyhasziget: mivel elég hely van egy sok elemet tartalmazó elrendezéshez, a konyhasziget nem hiányozhat. Középen elhelyezhető, körülötte tágas tér alakítható ki különböző tevékenységekhez, ami a konyha központi látványeleme és a család kedvenc találkahelye.

3. Többféle elektronikai készülék: a legtöbb ilyen konyha fel van szerelve minden fontos elektronikai berendezéssel. Gyakori a kétajtós hűtőszekrény, amely több helyet kínál az élelmiszerek tárolására. Választható vintage vagy modern beépíthető sütő is, amely mellől nem hiányozhat egy nagyobb páraelszívó. De ugyanígy fontos eleme a ugyancsak beépített mosogatógép is.

Milyen székeket válasszunk egy amerikai konyhába?

Választhatunk stílusiránytól függően antik vagy retro kialakítású, de akár modern dizájnú székeket, diszkrét árnyalatokban, vagy éppen ellenkezőleg, élénk színekben. A küllem mellett a kényelemre is gondolnak, a dönthető szék és fotel, a kanapé komfort szempontjából javítja a konyhával egybenyitott nappali minőségét.

Mi határozza meg a retro amerikai konyhát?

Az amerikai retro bútorok az Egyesült Államokban az 1950-es, ‘80-as évekre jellemző dizájnelemeket jelenítik meg, ami hazánkban is egyre népszerűbb.

Bár a hangsúly a tágas helyre fókuszál, a zseniális színkombinációkra és esztétikailag jelentős elemekre, ezért nem is megy ki divatból. Most már egyre kevesebben ellenzik a konyha, étkező és a nappali „egybenyitását”, aminél főleg mindent átjáró ételszag jelentett gondot. Egyre többen jönnek rá, hogy a család így valóban együtt lehet, kicsitől a nagyokig.

Az amerikai konyha kialakítása lehetővé teszi a vintage és kortárs elemek ötvözését! Az egyszerű, diszkrét díszítőelemekkel dekorált bútordarabok kiállták az idő próbáját. Aki ezt a stílust választja, az különféle egyéb modern tárgyakkal és kiegészítőkkel is kísérletezhet, ami ellensúlyozza a bútor régiességét. Az amerikai konyhák tehát inspirációt adnak a tervezési folyamatban, amivel érdemes kísérletezni.