Több mint 12 milliárd forint támogatást kapott a Forma-1-es Magyar Nagydíj és a Red Bull Air Race

Nemcsak a motorzúgás miatt volt és lesz is még hangos a két rendezvény.

Mintegy 12,5 milliárd forint támogatásban részesítette az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Hungaroring Sport Zrt.-t. A cég a 2018. évi Nagy Futam rendezvény lebonyolítására, a Red Bull Air Race Világkupa budapesti futamának megrendezésére, a 2018. évi Formula-1 Világbajnokság Magyar Nagydíj rendezői jogdíjának finanszírozására, valamint további kiemelt rendezvények lebonyolítására kapott támogatást - derült ki a minisztérium által pénteken nyilvánosságra hozott támogatási szerződésekből.

Mint ismert, a kormány még 2016-ban döntött úgy, hogy évente mintegy 1,9 milliárd forinttal támogatja a Red Bull Air Race-t 2018 és 2020 között. Az idei rendezvény nemcsak a motorzúgás miatt volt hangos, hanem az igencsak alacsony terülfoglalási díj miatt is, a rendezvény szervezőinek ugyanis alig 13 millió forintot kellett fizetniük ezen a jogcímen a fővárosnak. Az LMP később feljelentést is tett hűtlen kezelés címén.

A kormány még tavaly döntött úgy, hogy 2017 és 2020 között mintegy 35 milliárd forintot fordít a Hungaroring fejlesztésére: ebből az összegből felújítják közműrendszert, lelátókat, a paddockot és a boxutcát, valamint jelentősen bővítik a parkolóhelyeket a pálya környékén. 

A Magyar Nagydíj rendezési jogáért 10,5 milliárd forintot fizetett a magyar állam.