Júliusi álom az augusztusról

Lehet csodát várni, meg elgondolkodni.

Az FTC Zrt. vezérigazgatója még a lett Jelgava elleni megmérettetés előtt fogalmazta meg óhaját, miszerint reméli, hogy az észak-ír Derry City és a dán csapat párharcából az utóbbi kerül ki győztesen, és a Ferencváros vele játszhat a következő fordulóban.

Az világos volt, hogy a Midtjylland sokkal jobb csapat, mint a Derry. Ezért sem értettem, miért vele akar összekerülni Orosz. Mert, oké, persze, ha a Derry valahogy kiütötte volna a dánokat, (mint ahogyan nem tette, helyette inkább 10-1-es összesítéssel valósággal kizuhantak az európai kupaporondról) akkor ők lennének az erősebb csapat. Elvileg. 

800

De a fociban éppen ez a jó, hogy talán ebben a csapat labdasportban (vagy labda csapatsportban?) van a legtöbb meglepetés. Vagyis ilyen helyzetben a két potenciális ellenfél közül mégiscsak a papíron (és vélhetően a valóságban is) gyengébb potenciális ellenfélnek érdemes szurkolni, ami növeli az esélyét, hogy a saját csapatom tovább tud menetelni a kupasorozatban.

A jelek szerint a Fradit ez a "veszély" most már nem fenyegeti, miután az "odavágón" parádés kezdés után 2-0-ról 4-2-re kikapott hazai pályán.

Persze, a labda gömbölyű; bármi lehet; soha nem szabad feladni és még sorolhatnánk közhelyeket, de ettől még sajnos nagyon valószínű, hogy a zöld-fehérek idén sem érik meg az augusztust a nemzetközi porondon.
Mindegy, akkor legfeljebb jöhet a legótvarabb ilyenkor puffogtatott magyar futball-közhely:

"Most már csak a bajnokságra kell koncentrálnunk".

Thomas Doll-ból simán kinézem ezt is, hiszen a tegnapi zakó után is volt ereje olyanokat mondani, mint hogy

„Múlt évben egy öngól után a tizenegyespárbajban estünk ki. Ma egy piros lap miatt nem nyertünk."

Ja, csak tavaly az albán bajnokság 2. helyezettje ütötte ki a Fradit, most pedig a 2016-ban az Európa Ligában a csoportkörig sem jutó Midtjylland ellen szaladt be egy 4-es itthon.

De legalább velük játszottunk. Sovány vigasz. Eszméletlenül sovány. Annyira, mint a milliárdokkal kitömött, kirakatba szánt csapat eredményessége az európai kupaporondon: sem tavaly, sem azelőtt nem sikerült átvergődni legalább augusztusra. Az őszről, meg a kupa-küzdelmek csoportköréről már ne is beszéljünk!

Persze, a labda gömbölyű, ráadásul az a 11-es, amit a bíró megad...