Francia külügyminiszter Prigozsinról: A Putyinhoz közelállóknál kiemelkedően magas a halálozási arány

Francia külügyminiszter Prigozsinról: A Putyinhoz közelállóknál kiemelkedően magas a halálozási arány

Meglehetősen ironikus reakciót váltott ki Catherine Colonnából a Wagner-vezér halálhíre.

Catherine Colonna francia külügyminiszter ironikusan reagált csütörtökön Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner-csoport alapítójának halálhírére.

A francia diplomácia vezetője az MTI tolmácsolása szerint úgy fogalmazott:

"a Putyinhoz közelállók körében kiemelkedően magas a halálozási arány". "Kockázatos tevékenység"

- fűzte hozzá Colonna az AFP hírügynökségnek, de nem kívánt bővebben nyilatkozni.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz zsoldos magánhadsereg alapítója is azon a magánrepülőgépen ült, amelyik szerdán lezuhant) az oroszországi Tver megyében. Az orosz hatóságok szerint a légi balesetet a gépen tartózkodó hét utas és három pilóta közül senki sem élte túl.

A francia külügyminisztérium hivatalosan azt közölte, hogy "nem áll módjában kommentálni a baleset körülményeit, amelyekről minden elmondható, csak az nem, hogy világosak".

"Túl korai lenne még felmérni Prigozsin feltételezett halálának következményeit"

- hangsúlyozta a tárca, egyben kijelentve:

"Ha ez a halálhír beigazolódik, az jelentős dolog lesz."

"A Wagner egy bűnszervezet, amely (Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) piszkos munkáját végzi Ukrajnában és több afrikai országban, egy olyan milícia, amely rablásokból, fosztogatásokból és gyilkosságokból él. Prigozsin kézjegye a vér és a bűnözés"

- vélte a francia külügyi tárca az AFP-nek.

Emlékezetes, a zsoldosvezérrel történt eset kapcsán Volodimir Zelenszkij is hasonlóan vélekedett, az ukrán elnök ugyanis ezt a véleményt azzal próbálta sejtetni: "mindenki tudja, kinek van ehhez köze".

(Címlapkép: Catherine Colonna francia külügyminiszter felszólal az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) az ukrajnai helyzetről tartott tanácskozásán a világszervezet New York-i székházában 2023. július 17-én. MTI/EPA/Justin Lane)