Komoly veszélyben van Macron nemzetgyűlési többsége az első forduló eredményei alapján

Komoly veszélyben van Macron nemzetgyűlési többsége az első forduló eredményei alapján

A francia belügyminisztérium által közzétett hivatalos végeredmény szerint Emmanuel Macron államfő Ensemble elnevezésű koalíciója a szavazatok 25,75 százalékát szerezte meg a francia nemzetgyűlési választások első fordulójában, ezzel gyakorlaitlag holtversenyben végzett az első helyen a Jean-Luc Mélenchon által vezetett baloldali összefogással (NUPES), amely 25,66 százalékot szerzett. A Politico értékelése szerint Macron parlamenti többsége ezzel veszélybe került, mivel erősen kétséges, hogy koalíciója képes lesz megszerezni a második fordulóban a többséghez szükséges 289 mandátumot.

Macron pártkoalíciójából egy, a baloldali összefogásból pedig négy jelölt győzedelmeskedett már az első fordulóban, ezzel megszerezve a képviselői helyet, a többi 572 körzetben második fordulóra fog sor kerülni. Az Ensemble 417, a NUPES 380 körzetben jutott tovább, 272 körzetben ennek a két politikai formációnak a jelöltjei fognak megmérkőzni egymással június 19-én.

A portál ismerteti az Ipsos közvélemény-kutató legfrissebb mandátumbecslését, amely szerint az Ensemble 255-295 mandátumot szerezhet majd, 150-190 képviselői hely pedig a baloldali összefogáshoz kerülhet.

Exit poll: Macron centrista pártja és a baloldal holtversenyben az élen az első fordulóban

Rekordalacsony részvétel mellett Emmanuel Macron francia államfő és centrista szövetségesei Ensemble! (Együtt!) elnevezésű koalíciója, valamint a baloldali koalíció (NUPES) holtversenyben végzett az élen a francia nemzetgyűlési választások első fordulójában - ismertette az Ipsos Sopra Steria közvélemény-kutató intézet becslésen alapuló exit poll eredményét vasárnap este a France 2 közszolgálati televízió.

Mélenchon vasárnap este támogatóinak úgy értékelte az eredményeket, hogy "az igazság az, hogy az elnöki párt az első forduló után vereséget szenvedett". A veterán baloldali politikus korábban megfogadta, hogy a nemzetgyűlési választást az elnökválasztás harmadik fordulójává alakítja és Franciaország következő potenciális miniszterelnökének nevezte magát.

Mindeközben az áprilisi elnökválasztáson második helyen végzett Marine Le Pen pártja a harmadik helyre szorult a szavazatok 18,68 százalékával, 110 körzetben végeztek a párt jelöltjei az első helyen.

A választás legnagyobb vesztese Eric Zemmour volt elnökjelölt, aki saját körzetében nem jutott be a második fordulóba, ez ráadásul pártja összes jelöltjére igaz, így a Visszahódítás nevű formációnak biztosan nem lesznek nemzetgyűlési képviselői.

A francia elnök számára azért is lenne nagyon komoly érvágás parlamenti többségének az elvesztése, mert ez komoly akadályt jelentene egyik legfontosabb kampányígérete, a nyugdíjrendszer megreformálása előtt. Éppen ezért meglepő, hogy Macron alig kampányolt az első forduló előtt, az Ensemble gyakorlatilag arra építette fel a kampányát, hogy a baloldali szövetséget az ország gazdasági stabilitását és nemzetközi hitelességét fenyegető veszélyként tüntesse fel a választók előtt. Élisabeth Borne miniszterelnök úgy reagált az eredményekre, hogy kizárólag az Ensemble elnöki koalíció képes biztos többséget garantálni a nemzetgyűlésben.