Költözik a Freeszfe Egyesület, lemondanak a Damjanich utcai épületről

Költözik a Freeszfe Egyesület, lemondanak a Damjanich utcai épületről

A Freeszfe Egyesület közleményben számolt be arról, hogy lemondanak a Damjanich utcai épület nyílt pályázat útján nyert bérleti jogáról.

Közösségi- és oktatási tér kialakítására keres helyszínt a Freeszfe Egyesület, miután a politikai fronttá vált hetedik kerületi épület bérleti jogáról, a szemeszter végével, lemond.

Mint írják, "a továbbra is bázisdemokratikus keretek közt működő, autonóm, független közösség döntésének célja az SZFE 155 éves szellemiségéhez és hagyományaihoz méltó környezetet teremteni az alkotóműhelynek és a kezdetét vett munkának. Kiköltözésük a zeneiskola ügyének megoldását ugyan nem biztosíthatja, de közös reményeik szerint a növendékeket és mestereket övező támogatás kitartása eredményre vezet majd."

Majd ezzel folytatják: "Az oktatás folyamatosságát biztosítani hivatott, valamint a vizsgaelőadások és vizsgafilmek elkészítéséről nagylelkű támogatókkal és különböző játszóhelyekkel megegyezett Várkonyi Alapítvány a szemeszter végét tűzte ki az eredetileg határozatlan idejű szerződés felbontására. Az egyesület, ez idő alatt, a nyilvános pályázatában is körvonalazott tervek és víziók megvalósítására alkalmas, új helyszínt keres. A Freeszfe Egyesület tagjai, oktatók és hallgatók, a Molnár Antal Zeneiskola vezetőségével folytatott egyeztetések alapján, velük közösen bíznak abban, hogy a politikai intermezzo, amelyről mindkét intézmény a sajtóból értesült, nem volt teljesen hiábavaló: kitartó társadalmi nyomás hatására a fenntartó tankerület és az önkormányzat az eddigieknél talán intenzívebben törekszik majd egy olyan konstrukció kialakítására, mely által a zeneiskola ügye rendeződhet."

Mint ismert, az épületet február nyolcadikán adta át Niedermüller Péter VII. kerületi polgármester az egyesületnek. Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő később "brutális balliberális erőszaknak" nevezte, hogy az egyesület megkapta a Damjanich utca épületet, majd az ügybe rendesen beleállt a kormánypárti sajtó is. Szemendri Gábor, a város több pontján működő Molnár Antal Zeneiskola igazgatója megdöbbenve olvasta a hírt, hogy a nekik szánt épület nem lesz az övék. Úgy tűnik,