"Budapest nem lehet csatatér, a kormány nem akar háborúzni"

"Budapest nem lehet csatatér, a kormány nem akar háborúzni"

Az államtitkár leteszi a fegyvert?

Ilyen és ehhez hasonló kedves gesztusokkal teletűzdelt interjút adott a kormányzati Magyar Nemzetnek Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár. A békés retorikát már-már csak némileg árnyékolja be, hogy

pont az önkormányzati választások előtti kormányzati fenyegetőzések miatt kell most magyarázkodni.

Az interjú lényegében arról szól, hogy a futó, illetve a még csak tervezőasztalon lévő állami és EU-s forrásokból épülő projektekről a főváros új vezetése dönthet, valamint 

a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, a főváros és a kormány együttes részvételével működő, minden jelentős fővárosi fejlesztést összehangoló testület marad.

Sőt, az államtitkár a szakmai párbeszéd mellett tette le a voksát. 

Gyanúsan megengedő a kormány a budapesti projektek leállításával kapcsolatban

A kormány továbbra is elkötelezett az állami forrásokból megvalósuló budapesti beruházások mellett, ha ezek megvalósítását a kormány és a fővárosi önkormányzat közötti konszenzus övezi - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden Budapesten, a Kormányinfón.

A három legfontosabb projekt kétségtelenül szimbolikus a NER számára: a Liget-projektet már évek óta dédelgetik, de a kormányzat szeretne rendezni egy kézilabda Európa-bajnokságot (2020) és egy atlétikai világbajnokságot (2023) is - utóbbiak kapcsán természetesen előkerül a stadionépítési téma is. Az államtitkár szerint, ha a főváros visszamondja a támogatását, a kormány eláll a sportrendezvények megrendezésétől.

A kabinet egyelőre bizonytalan és kivár.

"Ezért a kormány levelet ír az összes állami beruházás felelősének, amelyben felkéri őket, hogy a szükséges minimális beruházási tevékenységet folytassák, mert bizonytalan a projektek jövője. Amíg meg nem ismerjük a fővárosi önkormányzat álláspontját, csak takaréklángon szabad az építkezéseket folytatni, mert lehet, hogy a leállításukra lesz szükség"

- fogalmazott Fürjes Balázs.

Hangsúlyozta azt is, hogy első körben azt várják, hogy Karácsony Gergelyék kialakítsák az álláspontjukat.

"Azt a demokratikus alapelvet tartjuk fontosnak, hogy semmi nem épülhet Budapesten, amit a városvezetés nem támogat"

- tette hozzá. 

Közvetlenül a fenti "demokratikus alapelv" ismertetése után érkezik az interjú csúcspontja. Ebben az esetben fontos az interjú készítőjének felvetése is:

"– Ez a hozzáállás minden bizonnyal sokakat – köztük magát az új főpolgármestert is – meglephet majd.

Demokraták vagyunk és szeretjük Budapestet. Az lepődik meg, aki nem ismer bennünket. És aki azt hitte, hogy nem gondoltuk komolyan, amit az előző városvezetővel együtt kilenc évig végeztünk és amit neki mondtunk."

Kétségtelen, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter nyílt fenyegetőzése után mindenkit meglep ez a hozzáállás. Nem mintha vidéken ne arról szólt volna a kampány, hogy ha nem a fideszes jelöltet választják meg az önkormányzati választásokon, akkor nem jut pénz a településnek. 

Még néhány idézet Fürjes Balázstól azzal kapcsolatban, hogy a kormány most már nem is büntetne 2 millió magyar állampolgárt Budapesten.

  • "A miniszterelnök világossá tette, hogy betűre és számra betartjuk Karácsony Gergellyel is azokat a megállapodásokat, amelyeket Tarlós Istvánnal kötöttünk."
  • "Szó sem lehet arról, hogy Budapestet büntesse bárki."
  • "Az egyenes beszédben és a nyílt együttműködésben hiszünk."
  • "És azt is a miniszterelnök mondta, hogy a kormány a maga részéről ugyanolyan feltételeket biztosít Karácsony Gergely városvezetői munkájához, mint amilyenekkel Tarlós István munkáját segítette."
  • "Mi a mindenkori főpolgármesterrel működünk együtt."
  • "Budapest nem lehet csatatér, a kormány nem akar háborúzni. Mi a békés építkezés pártján állunk."