Minden nyolcadik óvónő hiányzik Budapesten

Minden nyolcadik óvónő hiányzik Budapesten

Mivel az óvodák és a bölcsődék maradtak önkormányzati gondozásban közérdekű adatkéréssel fordult a G7 gazdasági portál az összes fővárosi önkormányzathoz, hogy megtudja, mekkora összeggel egészítik ki az állami bértábla alapján biztosított fizetéseket. A fővárosban azért nagy a baj, mert egyrészt magasabb fizetést kaphatnak a más szektorban dolgozók, de a megélhetési, különösen a lakhatási költségek viszont jóval magasabbak a fővárosban, mint vidéken.

Egy kezdő óvodapedagógus államilag járó nettó 173 ezer forintos fizetéséből az étkezést és az albérletet egyszerűen nem lehet kifizetni

- írja a G7-re hivatkozva az ATV.

Az alacsony bérek mellett az intézmények anyagi helyzete is megnehezíti a szakmai munkát. Az óvodapedagógusok nagy részének másodállást is kell vállalnia, ami miatt rendkívül fáradtan kell, hogy dolgozzanak.

Nem minden kerület válaszolt a G7-nek, de a beérkező válaszokból kiderült, hogy

minden nyolcadik óvodapedagógusi státusz betöltetlen a fővárosban. A válaszoló önkormányzatoknál a 2612 stástuszból, 316 volt még üres augusztus végén.

A portál megjegyzi, hogy a nyugdíjba vonuló óvodapedagógusok száma magasabb, mint a frissen végzett, a területen egyáltalán dolgozni kívánó pályakezdők száma országosan.

A G7 arra is felhívja a figyelmet, hogy az óvodapedagógusok átlagjövedelme a fővárosban minden juttatással együtt átlagosan havi 466 ezer forint volt 2021-ben. Ebből a bruttó bér 432 ezer forint, ami a fővárosi 541 ezer forintos bruttó átlagbértől ötödével marad el ezért

- 40 ezer forint jövedelemkiegészítést és 30 ezer forintos cafeteriát, jutalmat és egyéb juttatást kaptak átlagosan a fővárosi óvodapedagógusok.

- a fővárosi óvodapedagógusok jövedelmének ötödét nem a kormány, hanem az önkormányzatok állják.

- ahol fideszes a polgármester, ott 72 ezer forintot, ahol ellenzéki, ott 62 ezer forintot fizettek ki átlagosan egy-egy óvodapedagógus többletjuttatására.

Az adatok bemutatása előtt az említett kerületek hangsúlyozták, hogy nem csak a fizetés számít a pedagógusszakma megbecsülése szempontjából. A jövőre vonatkozó kiáltások, de különösen a munkahelyi körülmények is ugyanilyen fontosak.