A G7 újabb súlyos gazdasági szankciókkal sújtaná Oroszországot, ha megtámadja Ukrajnát

A G7 újabb súlyos gazdasági szankciókkal sújtaná Oroszországot, ha megtámadja Ukrajnát

A világ legfejlettebb iparosodott országait tömörítő G7-csoport kész újabb súlyos gazdasági szankciókat bevezetni Oroszország ellen, ha megtámadná Ukrajnát - jelentették be hétfőn közleményben az országcsoport pénzügyminiszterei.

A G7-országok pénzügyminiszterei szerint súlyos aggodalomra ad okot, hogy Oroszország haderőt vont össze az ukrán határ mentén, és ha ezt Ukrajna katonai megszállása követné, amitől a Nyugat tart, akkor annak "gyors, összehangolt és erőteljes" következménye lenne Oroszországra nézve - számolt be az MTI.

"Készek vagyunk közösen gazdasági és pénzügyi büntetőintézkedéseket bevezetni, amelyeknek azután súlyos és azonnali következményei lennének az orosz gazdaságra nézve"

- írták.   

Amerikai tisztségviselők az elmúlt napokban azt mondták: hírszerzési értesüléseik azt sugallják, hogy Oroszország "bármelyik pillanatban" dönthet Ukrajna megszállásáról. Washington szerint az ukrán határ mentén felsorakozó orosz katonák száma eléri a 130 ezret.   

Az Ukrajna iránt tanúsított szolidaritás jeleként a NATO megerősíti erőit a kelet-európai tagországokban

- emlékeztetett a dpa német hírügynökség. Több nyugati ország pedig elkezdte kiüríteni ukrajnai diplomáciai képviseletét, s felszólította állampolgárait az ország elhagyására.   

A G7-csoport ígéretet tett arra, hogy továbbra is "jelentős pénzügyi támogatásban" részesíti Ukrajnát. Tagországai a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) karöltve a Krím 2014-es elcsatolása óta már 48 milliárd dollárral támogatták Kijevet - emlékeztettek.   

"Oroszország visszautasítja - háborús uszításnak nevezi - a nyugati vádat, hogy meg akarná támadni Ukrajnát. Folynak tárgyalások a feszültség csökkentésére, de egyelőre eredménytelenül"

- írta a dpa.

A G7 soros elnöke Németország, a csoportnak még Franciaország, Olaszország, Japán, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kanada a tagja.