Gazdasági bizottság: Egekben az infláció, a kormánypárt mégsem segít

Gazdasági bizottság: Egekben az infláció, a kormánypárt mégsem segít

A Gazdasági bizottság keddi ülésén olyan javaslatok tárgysorozatba vételét tárgyalták, mint például a civil szervezetek és szakszervezetek támogatásának módosításáról szóló törvényjavaslatot, a családok fűtési kiadásainak mérséklése érdekében benyújtott módosítást, a megújuló energiaforrások hasznosítását. De ezek mellett olyan, igencsak aktuális témakörre mondtak szintén nemet a fideszesek, mint a magyar családok megélhetésének segítése érdekében benyújtott egyes termékek és szolgáltatások áfamentességének megteremtéséről szóló határozati javaslat. Ez utóbbit Z. Kárpát Dániel, a Jobbik országgyűlési képviselője terjesztette a testület elé.

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/Sd01tS7wwVY.jpg?itok=CzwCEZeZ","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=Sd01tS7wwVY&ab_channel=alfahirvideo","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}

A jobbikos delegált szerint csak az képezheti vita tárgyát, hogy hol kell meghúzni a nadrágszíjat.

Z. Kárpát Dániel arra kérte a kormányt, hogy az árrobbanásból ne tegyen szert extrabevételre.

A fideszes többség azonban nem így látta, mivel nem vették tárgysorozatba a jobbikos javaslatot. Szeberényi Gyula Tamás, a Fidesz részéről elismerte, hogy az egyre dráguló energiaköltségek miatt a családok valóban nehéz helyzetben vannak, azonban úgy véli, ha megszavaznák az ellenzéki előterjesztést, akkor a jobban kereső tehetősebb családokat támogatnák.

Bánki Erik, a Gazdasági bizottság fideszes elnöke szerint

a Jobbik előterjesztése ezermilliárd forintos lyukat eredményezne a költségvetésben.

Pedig a jobbikos előterjesztés éppen azt célozza, hogy a magas áfatartalom miatt az átlag családoknak ne kelljen egy cumisüvegért, bébiételért, vagy gyermekruházatért 20-30 százalékkal többet fizetni. 

Balassa Péter az 5 forintos érmék megszüntetése céljából nyújtott be javaslatot. A Jobbik képviselője cáfolta azt a kormányzati álláspontot, hogy több száz milliárd forintba kerülne az 5 forintosok kivonása amellett, hogy mostanra már szinte senki nem használja már ezt az érmét.

Balassa Péter szerint minden pénzügyi-gazdasági érv az 5 forintos érmék kivonás mellett szól.

A bizottság kormánypárti többsége vita, illetve hozzászólás nélkül utasította el a jobbikos javaslatot.

Szintén elutasították Szabó Rebeka, a Párbeszéd képviselőjének a civil szervezetek és szakszervezetek támogatásának módosításáról szóló javaslatát, ahogyan nem támogatták a szocialista Tóth Bertalannak, a családok fűtési kiadásainak mérséklése érdekében az általános forgalmi adóról szóló módosítását, illetve a PB-gázpalackok hatósági árszabályozását érintő előterjesztést sem. Hasonló sorsra jutott a kisadózó vállalkozók tételes adójáról és közbeszerzésekkel kapcsolatos szabályok szigorításáról szóló momentumos határozati javaslat is.