Provokálnak: Mohamed prófétát ábrázoló karikatúraversenyt hirdetett a holland széljobb

Jó lesz továbbra is rendőri védelem alatt élni.

A párt tájékoztatása szerint a Szabadságpárt parlamenti irodájában tervezett karikatúraverseny megrendezését a holland terrorizmusellenes ügynökség (NCTV) jóváhagyta.

A bejelentés szerint a zsűribe meghívást kapott Bosch Fawstin karikaturista, aki Texasban hasonló versenyt nyert 2015-ben. A versenyt később, még az év folyamán megrendezik - közölték.

Geert Wilders, aki nyílt iszlámellenessége miatt folyamatosan halálos fenyegetések érik és 2004 óta állandó rendőri védelem alatt áll, korábban többek között az erőszak vallásának nevezte az iszlámot, amely véleménye szerint a legnagyobb veszélyt jelenti Hollandiára nézve. A politikust a holland bíróság 2016 decemberében bűnösnek találta gyűlöletbeszéd, kisebbség elleni uszítás és diszkrimináció vádjában.

Kelet-európaiakat mószeroló holland széljobbost fényeznek Orbánék

A Fidesz és a Hit Gyülekezete asszisztálásával tartotta meg könyvbemutatóját Geert Wilders, a holland Szabadságpárt elnöke, aki indexképünkön Németh Sándor vezető lelkésszel parolázik. Az Index helyszíni riportja szerint a fideszes lakájmédia (eufemizmussal: kormánypárti sajtó) lelkes asszisztálásával reklámozhatta Halállistán - Az iszlám háborúja a Nyugattal és velem című könyvét.

A Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrák kapcsán egyebek mellett a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap címlapja váltott ki erőszakos cselekményeket Európában.

2015-ben az újság párizsi székházában egy algériai származású, de Franciaországban született testvérpár 11 embert, köztük a lap nyolc munkatársát lőtt agyon, menekülés közben egy rendőrrel is végeztek.

Ezt megelőzően, 2005-ben a muzulmán világ számos országában tiltakozó megmozdulásokat tartottak annak nyomán, hogy Mohamedet ábrázoló karikatúrák jelentek meg egy dán napilapban.