Börtönbe zárná Trump azokat a tüntetőket, akik megrongálják a történelmi szobrokat

Börtönbe zárná Trump azokat a tüntetőket, akik megrongálják a történelmi szobrokat

Elnöki rendeletet írt alá a történelmi emlékművek és szobrok védelméről Donald Trump – jelentette be a Twitteren az amerikai elnök. 

"Határozott elnöki rendeletet írtam alá az amerikai műemlékek, emlékművek és szobrok védelméről, harcolva ezzel a közelmúlt erőszakos bűncselekményei ellen"

- írta Trump, aki hozzáfűzte azt is, hogy hosszú börtönbüntetést szeretne azoknak, akik e "törvénytelen cselekedeteket" elkövették.


Az MTI beszámolója szerint az elnöki rendelet előírja a köztéren álló műemlékek megszentségtelenítésének és a kormányzati tulajdon megrongálásának tiltására vonatkozó törvények betartatását. Egyben elrendeli a szövetségi anyagi támogatás megvonását azoktól az önkormányzatoktól és tagállami kormányoktól, amelyek képtelennek bizonyulnak megvédeni a köztereken álló emlékműveket és szobrokat. A rendelet értelmében ugyancsak megvonják a szövetségi anyagi támogatást azoktól az igazságszolgáltatási szervektől és rendfenntartó erőktől, amelyek nem akadályozzák meg, vagy nem állítják le a rongálást.

Ledöntötték a déli katona szobrát, Trump szerint ez gyalázat az országra

Elviekben rasszizmusellenes tüntetők péntekről szombatra virradóra megrongálták annak a konföderációs tábornoknak a szobrát Washingtonban, amely az egyetlen, amit az amerikai fővárosban egy déli katonatisztnek emeltek. Az ABC7 News tévécsatornán az volt látható, hogy többtucatnyi tüntető egy kötél segítségével ledöntötte, majd felgyújtotta Albert Pike, a déliek egyik tábornokának szobrát.


Az elnöki rendelet aláírásának szándékát Donald Trump még kedden jelezte, egy nappal azt követően, hogy Washingtonban, a Fehér Ház előtti téren a rendőrség megakadályozta, hogy erőszakos tüntetők ledöntsék Andrew Jacksonnak, az Egyesült Államok hetedik elnökének lovas szobrát. 


Az Egyesült Államokban az afroamerikai George Floyd rendőri beavatkozás miatti halála óta kirobbant tüntetéssorozatok és erőszakos megmozdulások során az amerikai történelem több személyiségének emlékművét, szobrát döntötték le vagy rongálták meg. Köztük azonban nemcsak a rabszolgaság híveiként ismert személyek szobrai voltak, hanem például Amerika felfedezőjének, Kolumbusz Kristófnak vagy a polgárháború északi csapatai vezetőjének, Ulysses Grant kapitánynak a szobra is.