Gérard Depardieu nemkívánatos személy lett Ukrajnában

Vjacseszlav Kirilenko, az ukrán kulturális minisztérium vezetője a lap értesülésére reagálva közölte, valóban létezik egy lista, amelyen az orosz kulturális közéletben tevékenykedő 117 orosz neve szerepel, akik nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek Ukrajnára nézve. Ezen a 2013 óta orosz állampolgársággal is rendelkező francia színész is rajta van - mondta Kirilenko.

A francia lap azt írta, hogy Depardieu filmjeit is betiltották, de Kirilenko ezt cáfolta. Mint mondta: a filmeket, amelyekben Depardieu szerepel, nem tiltották be, és nem is fogják, még ha büntetőintézkedéseket is léptetnek életbe a 65 éves filmsztárral szemben. 

A Vlagyimir Putyin orosz elnökről többször is pozitívan nyilatkozó Depardieu nem az egyetlen ismert külföldi, akit nem szívesen látnak Ukrajnában. Feltételezések szerint a francia színész mellett Emir Kusturica szerb, Steven Seagal és Oliver Stone amerikai filmrendező neve is a listán szerepel - írta az UNIAN ukrán hírügynökség.

Depardieu a kiemelkedő jövedelmeket sújtó 75 százalékos franciaországi adó terve elől menekülve kért és kapott állampolgárságot Oroszországban.

Az ukrán hatóságokkal Goran Bregovic szerb zeneszerzőnek is meggyűlt nemrégiben a baja. A népszerű Macskajaj című Kusturica-film zeneszerzője májusban koncertezett volna Kijevben, azonban le kellett mondania a fellépést, mert áprilisban az ukrán hatóságok engedélye nélkül az Oroszország által elcsatolt Krím területére lépett, ahova Moszkvából repült. Bregovic Szevasztopolban lépett fel, ami után rajongással nyilatkozott Oroszországról az őt kérdező újságíróknak.