Megkapta első gyógykezelését az izomsorvadásban szenvedő Levi

Megkapta első gyógykezelését az izomsorvadásban szenvedő Levi

Facebookon tette közzé Levente édesanyja a fényképet, amely a kisfiú gyógykezelése után készült. A gyermeket gerinc eredetű izomsorvadással, más néven SMA-val diagnosztizálták, kezelésére hónapokat kellett várnia a családnak.

Az anya korábban azt írta, hogy fia a betegség miatt fokozatosan veszít képességeiből, a gyógykezeléssel az eddigi eredmények alapján ez az állapotromlás fog megállni.

Levente édesanyjának levelét az SMA-sok ügyét felkaroló Rig Lajos is felolvasta a Parlamentben. A jobbikos képviselő az Alfahírnek azt mondta:

Jó hír, hogy újabb gyermek kapja meg az államilag támogatott gyógykezelést, de a célunk az, hogy minden SMA-ban szenvedő államilag támogatott kezelést kapjon, akárcsak Romániában vagy Argentínában.

A politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy még többen várnak az életmentő kezelésre azok közül is, akinek az ügyét ismertette. A gerinc eredetű izomsorvadásra létező egyetlen gyógyszert ugyanis nem mindenkinek fizeti a magyar állam, azt egy testület dönti el, hogy ki kaphatja meg az életmentő kezelést. A Spinraza nevű készítményből egy adag 23 millió forintba kerül, az állapotromlás megakadályozásához folyamatosan, évente több alkalommal be kell adni a betegeknek.

Nemet mondott a parlamenti fideszes többség az izomsorvadásban szenvedők életmentő kezelésére

Csaknem az összes jelen levő ellenzéki politikus támogatta a javaslat tárgysorozatba vételi kérelmét, amelyet a Jobbik frakciója kezdeményezett az SMA-sok érdekében. A vitát tegnap tartották, amelyen Rig Lajos hangsúlyozta, hogy lelkiismereti szavazást kér politikustársaitól. Úgy fogalmazott: "most nem pártügyekről, hanem életmentő kezelésekről van szó."