Gigászok csatája: egyedül néz szembe a magyar méznagyhatalom a kínai műmézbirodalommal

Szemétdömpinggel állnak szembe a magyar méhészek.

Az idén azonban a kitermelhető mennyiség – a tavaszi fagy- és jégkárok miatt – jelentősen lecsökkent, ami nem feltétlenül jelentene áthidalhatatlan problémát, ha ennek nyomán a felvásárlási ár növekedne.

De nem ez történik.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület arra hívja fel a figyelmet, hogy az unió több tagállamában a mézár éppenséggel lecsökkent. A kereslet-kínálat logikai törvényszerűségébe ugyanis belerondít a kínai méz. Utóbbi anyagnak az a sajátos tulajdonsága – a magyar méhészek szavai szerint – hogy

tulajdonképpen olcsó szemét.

Ennek oka a szakemberek szerint az, hogy a kínai mézet nektárállapotban pergetik ki, és gyárakban, gépek segítségével érlelik műmézzé, bizonytalan higiéniai körülmények között, ezért lesz nagy az olcsóság. A kínai mézet ráadásul nem is lehet mindig megkülönböztetni az európaitól, azt nagyon sokszor átcímkézik, hogy például spanyol vagy éppenséggel magyar zászlók alatt értékesítsék a polcokon.

A magyar méhészek azt hangsúlyozzák, hogy nem állami támogatást akarnak, hanem azt, hogy a magyar kormány az Európai Unión keresztül lépjen fel erőteljesebben a kínai gagyiméz ellen.