Egy év felfüggesztett börtönt kapott Gődény György rémhírterjesztés miatt

Egy év felfüggesztett börtönt kapott Gődény György rémhírterjesztés miatt

Rémhírterjesztés miatt egy év börtönbüntetést kapott Gődény György, amelynek végrehajtását két évre felfüggesztették, a végzés még nem jogerős - írja a Mandiner.

Ahogy arról az Alfahíren korábban beszámoltunk, különleges jogrend idején elkövetett rémhírterjesztés miatt emelt vádat a Nyíregyházi Járási Ügyészség Gődény György ellen, mert tavaly novemberben olyan írást tett közzé, melynek tartalma alkalmas volt arra, hogy akadályozza a koronavírus elleni védekezés eredményességét.

A vádirat lényege szerint Gődény tavaly november 25-én a déli órákban „A választás szabadsága” címmel egy írást rakott fel a saját internetes oldalára, amit aztán közzétett a róla elnevezett egyéb közösségi média oldalára is. A férfi értelmetlen intézkedésnek nevezte a nyugdíjasok számára biztosított vásárlási idősávot, a kormányzat intézkedéseit víruspropagandának titulálta, illetve az egész védekezést mesterségesen szított hisztériának nevezte. A kötelezően viselni rendelt szájmaszkokról pedig azt állította, hogy azok az egészségre ártalmasak, védelmi eszköz szerepüket nem töltik be.

A vádhatóság tárgyalás mellőzésével, csupán az ügyiratok alapján eljárva, úgynevezett büntetővégzés meghozatalát indítványozta, felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kérve a vádlottra, amelynek a pénteken meghozott végzés helyt adott. 

A döntés azonban nem jogerős, a vádlott és védője kérheti a tárgyalás megtartását az ügyben. Az ügyészség ugyanakkor megfelelőnek tartja büntetést – mondta Szilágyi László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség szóvivője a Mandinernek.