"Gondolhatnak, mondhatnak, tehetnek bármit, én végigviszem a ciklust"

Váratlanul lecserélt rendőrkapitány, milliós lelépési pénzt kapó szavazó-szállító Siófokon. A polgármester kitart a fideszes többséggel szemben.

Azok az ügyek, amelyek az utóbbi időben Siófokon folytak, arra késztettek bennünket, hogy nyíltan kiálljunk a város független polgármestere mellett

- mondta Kepli Lajos, Dr. Lengyel Róberttel tartott közös, siófoki sajtótájékoztatóján, csütörtökön.

A Jobbik politikusa annak apropóján beszélt erről, hogy a város képviselő-testületének fideszes többsége és a polgármester között - a korábbi városvezetés korrupciógyanús ügyei miatt - finoman szólva is megnőtt a feszültség, amely már a város működőképességét is veszélyezteti.

A Jobbik nagyra értékeli azt a munkát, amit Lengyel Róbert a korrupció ellenében és a városért végez, már számos korrupciós ügyben tett büntetőfeljelentést

- mondta Kepli.

A múlt heti testületi ülésről szólva Kepli kiemelte: a Balaton parti strand üzemeltetését egy olyan vállalkozásnak adta ki a fideszes többség, amely - amint az a testületi ülésen elhangzott - hamis mérleget adott be a pályázatához, míg 3,5 millió forintos lelépési pénzt kapott egy olyan roma állampolgár is, aki a helyi pletykák szerint azzal gyanúsítható, hogy a helyi szavazatszállításban részt vett - mondta Kepli.

Hab a tortán azonban, hogy indoklás nélkül lecserélték a város rendőrkapitányát, azt, akinek működése alatt rendkívül jó közbiztonsági helyzet volt jellemző Siófokra, ráadásul a testület egyhangúlag fogadta el a kapitányi jelentést, ezért is érthetetlen ez a döntés. Kepli szerint ez csak azzal magyarázható, hogy tovább folyik a város független polgármestere elleni leszámolás-sorozat, amely hetek, hónapok óta zajlik.

A jobbikos politikus szerint

a helyi Fidesz egyszerűen nem törődött bele, hogy másfél évvel ezelőtt elvesztette a polgármesteri széket, s ezt most mindenáron megpróbálja visszaszerezni, ehhez pedig a közbiztonság tönkretétele sem túl nagy ár nekik. "Azt mondjuk, hogy eddig és ne tovább!"

Ezért felszólítunk - pártállástól függetlenül - minden jóérzésű siófoki polgárt, politikust, hogy csatlakozzon hozzánk és álljon ki a polgármester mellett, s dolgozzunk azért, hogy Siófok városa fejlődhessen - mondta Kepli Lajos. A jobbikos politikus felszólította a helyi Fideszt, ha úgy gondolják, hogy ők jobban tudják csinálni - bár épp az ő regnálásuk alatti korrupciós ügyek bizonyítják ennek ellenkezőjét - akkor oszlassák fel a testületet (erre, mivel többségben vannak, lehetőségük lenne - a szerk.) és méressék meg magukat a választáson - mondta. A képviselő szerint még mutatóban sem maradna fideszes képviselő, mutatott rá a városban tapasztalható hangulatra Kepli.

Gondolhat, mondhat, tehet bárki bármit, ezt a ciklust én végig fogom csinálni - vette át a szót Lengyel Róbert, aki megköszönte az ellenzéki párt és a lakosság támogatását, egyben üzent a politikai ellenfeleinek:

nem adom fel, nem vagyok hajlandó lemondani a posztomról.

A településvezető az elmúlt másfél évben 8 büntetőfeljelentést tett, mindegyik kapcsán nyomozást is elrendeltek, ám kettő kapcsán bűncselekmény hiányában megszüntették azt. A polgármester egyet közülük kiemelve a Balaton-parti Kft. ügyeire hívta fel a figyelmet (a cég működéséről, gyanús kifizetésekről az Alfahir.hu is írt bővebben korábban).

A cég átvilágítását a polgármester rendelte el, amiben akkor még partner volt a Fidesz-frakció, ám ez később hirtelen megváltozott, főleg akkor, amikor a polgármester a város többi cégének átvilágítását is elrendelte.

A testület döntése értelmében - mivel a fideszes többségnek nyilván nem tetszett a cég ügyeiről készült jelentés tartalma - újra átvilágítják a Balaton-parti Kft.-t, ez azonban persze a büntetőfeljelentést és a nyomozást nem befolyásolja.

Fel vagyok háborodva, meg vagyok döbbenve, nem is tényén, inkább a rendőrkapitány leváltásának módján

- mondta a polgármester, akit előzetesen nem tájékoztattak a döntésről. Annak ellenére sem, hogy a várost markánsan érintő kérdésről van szó - mondta.