Görögország már nem szabadulhat

Kizárta a nagykoalíció lehetőségét a görög választások előtti utolsó tévévitán a baloldali Sziriza és a jobboldali Új Demokrácia.

Az augusztusban egy pártján belüli lázadás miatt lemondott Alekszisz Ciprasz volt kormányfő a hétfői vitán azt mondta: vagy konzervatív, vagy baloldali kormánya lesz Görögországnak, a nagykoalíció "nem lenne természetes".
 
Vangelisz Meimarakisz, a jelenleg az első számú görög ellenzéki pártnak számító ND elnöke bár nyitottnak mutatkozott arra, hogy az ország gazdasági gondjainak kezelése és a belpolitikai stabilitás megteremtése végett együttműködjön a két oldal, azt leszögezte, hogy formálisan nem akar koalícióra lépni Ciprasszal.

Katasztrófát okozott

"Nem tudom elképzelni miniszterelnökként vagy miniszterelnök-helyettesként, és nem akarom, hogy újra miniszterelnök legyen (...) Ki van adva az útja, katasztrófát okozott" - mondta Ciprasznak.
 
Meimarakisz a görög gazdaság tönkretételével és a külföldi befektetők elriasztásával vádolta a januárban a hitelfeltételek újratárgyalásának ígéretével kormányra került Szirizát, míg Ciprasz az országot válságba vezető korrupt rendszer részének állította be a korábban hosszú évekig kormányzó Új Demokráciát.
 
Ugyanakkor azt mindkét pártvezér megerősítette, hogy betartanák az ország számára hosszú politikai huzavona árán a nyáron biztosított újabb nemzetközi mentőcsomag lehívásához szükséges feltételeket. Egyúttal azonban mindketten azt hangoztatták, hogy emellett fontos reformokat hoznának a megszorítások negatív társadalmi hatásainak kiküszöbölése és a gazdasági versenyképességének növelése érdekében.

Nem lehet védtelen embereket ütni

A menekültválsággal kapcsolatban Ciprasz aláhúzta: a menekülteket nem lehet erőszakkal és katonai eszközökkel megállítani. "Nem lehet védtelen embereket ütni" - mondta azokra a bírálatokra, miszerint Görögország nem képes ellenőrizni határait.
 
Az ANT1 tévécsatorna által a tévés vita előtt közzétett legfrissebb felmérés szerint mindkét párt a voksok 31,6 százalékára számíthat a vasárnap esedékes voksoláson.