Az MSZP-vel való vitázásnak már nincs tétje

Gulyás Gergely és Tóth Bertalan ült szemben egymással.

Ne felejtsük el megemlíteni, hogy az MSZP-t Tóth Bertalan képviselte, aki legalább annyira izgalmas arca az MSZP-nek, mint Gulyás a Fidesznek.

Azért sikerült ilyen hosszúra a bevezető, mert a vitáról annál kevesebbet lehet írni.

Kerítés

Az biztos, hogy az MSZP is belátta, hogy kerítésbontással soha nem fognak választást nyerni - nem mintha bármi esély mutatkozna erre - ezért dobták is a korábbi humanitárius megmentő és multikultira építő programjukat és meghajoltak a népakarat előtt. Már ők sem szeretnék lebontani a kerítést.

Gulyás természetesen kerítéspárti, hiszen tudjuk, a közbeszerzéseket is el lehet hagyni, ha jönnek a migránsok. Meg ha épp nem jönnek, de válsághelyzet van amiatt, hogy majd jönnek, akkor is.

Válsághelyzetre hivatkozva kerülték meg a közbeszerzéseket

Válsághelyzet van Magyarországon. Nem, nem azért, mert a korrupt vezetés lerabolja az államkasszát, egymás ellen uszítja az embereket és romokba dönti a demokráciát. Azért mert három naponta néhány - nem tömeges, mint két évvel ezelőtt- bevándorló próbál beszökni a déli határnál az országba. Emiatt aztán nincs is szükség közbeszerzésre, hogy felújítsák a rendőrség gépjárműállományát.

Nyugdíjasok

A nyugdíjakról szólva Gulyás Gergely azt emelte ki, hogy Orbán Viktor 2010-es kormányra kerülése óta jobban emelkedtek mint a reálbérek, így nőhetett a vásárlóértékük is. Ezt csak a nyugdíjasok nem érzékelik.

Tóth Bertalan viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy több tízezren csak havi 50-60 ezer forintos nyugellátást kapnak. A szocialisták kormányra kerülésük esetén visszahoznák a 13. havi nyugdíjat (Miből?) és jobban emelnék a legalacsonyabb nyugdíjakat.

Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy a 13. havi nyugdíjat a szocialista kormány vette el 2009-ben, arra azért már nem tért ki, hogy ők sem törték magukat a visszavezetés érdekében az elmúlt hét évben.

Gazdaság

A gazdasági helyzettel kapcsolatban a Fidesz frakcióvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az ország teljesítménye, a gazdasági növekedés a Fidesz kormányzása alatt akkora béremelést tett lehetővé, amely egyetlen évben még soha nem valósult meg a rendszerváltás óta. Például az orvosok bére 150 százalékkal, a tanároké pedig 50 százalékkal nőtt.

Meg minden más is nőtt, főleg az árak, amik nincsenek egyensúlyban a bérek növekedésével.

Tóth Bertalan ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzeti össztermékhez viszonyítva az egészségügyre vagy oktatásra fordított pénzek idén érték el a 2010-es szintet, miközben ezekre a területekre a környező országokba sokkal többet költenek.

Továbbá felvetette: vajon miért hagyják el több százezren az országot, miért tervezi a fiatalok 40 százaléka, hogy inkább külföldön próbál boldogulni és miért maradnak orvosi ellátás nélkül egyes területeken az emberek.

Kivándorlás

Gulyás Gergely a kivándorlással kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy jelentősen mérséklődik, összességében már többen költöznek be az országba, mint ahányan elhagyják.

(Jön a sok ukrán munkás, meg megérkeztek a kínai kötvényesek is?)

Végül Paks II.-t a Fidesz elengedhetetlennek tarja, az MSZP már kevésbé és a lakosságra bízná annak eldöntését.