Gyöngyösi: Az EU természet-helyreállítási jogszabálya jelen formájában vállalhatatlan magyar szempontból

Gyöngyösi: Az EU természet-helyreállítási jogszabálya jelen formájában vállalhatatlan magyar szempontból

A Jobbik-Konzervatívok felháborítónak, konkrétan a magyar gazdatársadalom elárulásának tartja, hogy a Fidesz támogatta a magyar gazdákat nagy eséllyel ellehetetlenítő rendeletet.

Az uniós tagállamoknak a leromlott ökológiai állapotú élőhelyek legalább 30 százalékát kell visszaállítaniuk a tervezet szerint, amelyet az Európai Parlament kedden szavazott meg. A cél hangzatos és szép, 1.0-ás verziónak jó is a kezdeményezés, azonban hazánk esetében egy picit más a helyzet: a tervezet pontosításra szorul. Ezért nem szavaztuk meg - kezdte csütörtök délutáni sajtóközleményét a Jobbik-Konzervatívok elnöke.

A konzervatív párt EP-képviselője szerint Magyarország ugyanis meglehetősen kényes és egyedi helyzetben van az említett rendelet kapcsán. Történelmi tény, hogy az elmúlt évszázadok során államilag irányított folyószabályozási és mocsárlecsapolási munkálatok – Európában egyedülálló módon – alakították ki a magyar mezőgazdaság, illetve a hazai termőterületek ma is érvényes agrártérképét.

A mezőgazdasági termőterületeink „újravizesítése” komoly szakmai kérdéseket vet fel a már beépített ártéri, lápos területek miatt, hiszen ezeknek a vízzel való – akár részleges – feltöltése komoly gondokat okozhat az említett termőterületeken

- hangsúlyozta.

Gyöngyösi kifejtette, a víz nem áll meg egy stoptáblánál a talajban az egykori mocsarak területén, hanem utat talál és eljut, illetve azonos szintet képez a lakott vagy művelt és a visszaállított területen is.

Szerinte könnyű belátni, hogy más európai országokkal szemben ez hazánk esetében jóval alaposabb tervezést igényel a folyószabályozás és a lecsapolások okozta különleges helyzet okán. Ezért felelős módon, jelen állapotában, nem volt támogatható a javaslat - mutatott rá.

Ugyanis nem tehetjük tönkre a valamikori lecsapolt területekre épített településrészek lakóinak életét, és nem lehetetleníthetjük el az ilyen területen gazdálkodókat sem, akik munkájukkal évszázadok óta biztosítják a magyar emberek és a piac számára a különböző terményeket. Döntésünkben tehát a magyar gazdák és a magyar emberek érdekei voltak elsődlegesek

- fogalmaz közleményében.

Hozzátette: mindamellett a természet helyreállítását is rendkívül fontos, közös európai ügynek tartjuk, azonban – a fent említett okok miatt – ez a rendelet nagyon speciális hazánk szempontjából.

Gyöngyösi Márton pártja ezért is tartja felháborítónak, konkrétan a magyar gazdatársadalom elárulásának, hogy a Fidesz, jelenleg regnáló kormánypártként, támogatta a magyar gazdákat – a jelen, kissé átgondolatlan állapotában – nagy eséllyel ellehetetlenítő rendeletet.

Nemzeti érdek szempontjából érthetetlen és értelmezhetetlen a rendelet megszavazása. Nem a magyar érdekekkel szembemenve kellene Brüsszelben vigéckedni meg vétózgatni és vívni az álságos kamuszabadságharcokat, hanem pont ilyen kérdésben kellene képviselni a nemzeti érdekeket! - zárta sorait a Jobbik-Konzervatívok elnöke.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)