Gyöngyösi Márton: az előttünk álló évek legfontosabb feladata a bérfelzárkóztatás kérdése

Gyöngyösi Márton: az előttünk álló évek legfontosabb feladata a bérfelzárkóztatás kérdése

A Jobbik EP-képviselője, Gyöngyösi Márton az Indexnek nyilatkozott, amely kiejtette, hogy szerinte az előttünk álló évek legfontosabb feladata a bérfelzárkóztatás kérdése. Ezt azonban csak kitartó, megfontolt munkával és józan ésszel lehet elérni, amelyen nem segít a Fidesz-kormány asztalborogató őrjöngése, mely sok kárt okoz Magyarországnak.

Gyöngyösi Márton szerint az Európai Unió kicsit kaotikusnak tűnhet, de nagyon fontos viták zajlanak itt, amelyekben érdemes részt venni.

Kevesebbet kell asztalt borogatni, és többet beszélgetni.

A politikus beszélt a tapasztalatairól is: úgy véli, az EU egy olyan fórum, ahol európai ügyek iránt érdeklődő, egymás felé alapvetően nyitott politikusok jönnek össze, és elsősorban arra való, hogy a saját országuk érdekeinek előmozdítására kapcsolatokat építsenek benne.

Gyöngyösi elmondta, Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország és egyelőre Nagy-Britannia is látványos előnyben vannak, amikor az érdekeik érvényesítéséről van szó, mert nagyobb a gazdasági erejük, a diplomáciai súlyuk, és mert egyszerűen nagyobb létszámmal vannak jelen az Európai Parlamentben. 

"Nem mindegy, hogy egyedül van az ember, hármasban, vagy adott esetben hetven-nyolcvan honfitársával." 

Kiemelte, hogy feltűnő, hogy az új EP megalakulása után ezek a nagy országok le is osztották egymás között a fontos vezető pozíciókat. 

A Jobbik politikusa leszögezte, hogy több rendkívül fontos nemzeti ügy is van. Egyrészt az európai bérfelzárkóztatása, másrészt a nemzeti kisebbségek kollektív jogainak a biztosítása, harmadrészt pedig a migráció kérdése. 

"Azoknak, akik hozzánk hasonlóan gondolkodnak ebben a kérdésben, szövetséget kell kínálni, vagy koalíciókat kell kiépíteni ügyek mentén. Erre tökéletesen alkalmas az Európai Parlament.”

A Jobbik Európa Parlamenti képviselője leszögezte, hogy mi magyarok sokszor szeretünk minden bajunkért másokat hibáztatni, és gyakran gondoljuk, hogy amikor a világ nem érti a problémáinkat, akkor az gonosz kívülállók összeesküvése ellenünk, holott lehet, hogy bennünk van a hiba, és még nem foglalkoztunk eleget azzal, hogyan magyarázzuk el, adhatjuk elő megfelelően a saját elképzeléseinket.

Gyöngyösi szerint a magyar diplomácia is így gondolkodik, ezért szélesednek a törésvonalak az Európai Unióval. 

„Szörnyülködve tapasztaltam nem egyszer, hogy több évtizede diplomáciai területen mozgó kormánypárti képviselők miként magyarázzák teljes komolysággal, ellenben rettenetes angolsággal a Hihetetlen magazin összeesküvés elméleteire hajazó Soros-tervet értetlenkedő külföldi delegációknak. Ez erősen kontraproduktív.” 

- magyarázta Gyöngyösi Márton.

Gyöngyösi Márton egyelőre független, azt mondta: nehezen találna olyan frakciót, amelyikbe hézagmentesen tudna illeszkedni. Az Európai Konzervatívok és Reformerek frakcióban túlságosan baloldalinak tartják, amiért a bérfelzárkóztatás része a programjának, más képviselőcsoportokban viszont túlságosan jobboldalinak számít. Az Európai Néppárt valódi lehetőség lenne számára, de csak akkor, ha a Fideszt előbb kizárják onnan.