Gyöngyösi: ne a multik pénzével, hanem a határon túli magyarsággal foglalkozzon a diplomácia!

A jobbikos politikus szerint rövidlátásról árulkodik az a szemlélet, mely a diplomácia sikereit kizárólag gazdasági mutatókkal azonosítja, különösen úgy, hogy a külgazdasági mutatók többnyire nem a hazai kkv-szektor teljesítményéről, sokkal inkább a nemzetgazdasághoz csak közvetetten kapcsolódó, hazánkban működő külföldi nagyvállalatok teljesítményéről szólnak - írta hétfői közleményében.

Hozzátette: az pedig, hogy a minket körülvevő világ változásait a KKM nehezen tudja követni, híven mutatja azt a veszélyesen dilettáns hozzáállás, melynek eredménye például a stratégiai tervezést folytató Külügyi és Külgazdasági Intézet megszüntetése.

Nyilvánvaló, hogy a KKM vezetése valódi eredmények híján hozzá nem értő módon, a világ történéseit meg nem értve pótcselekvésekkel és kommunikációs bravúrokkal próbálja bizonyítani önnön fontosságát - fogalmazott.

Gyöngyösi Márton szerint miközben néhány, a magyar gazdaság valós helyzetét nem tükröző, elvont gazdasági mutatóval igazolják sikerüket, továbbra sem sikerül a határon túli magyarok tragikus helyzetén javítani. Így lehetséges, hogy Romániában nyílt magyarellenes uszítás folyik a magyarság képviselőivel szemben, Ukrajnában pedig folyamatos háborús veszélynek vannak kitéve nemzettestvéreink, miközben a magyar diplomácia még retorikai szinten sem képes a magyar őshonos kisebbség védelmét ellátni.

Azt írta: amíg az Orbán-kormány ünnepli a kiváló magyar–szlovák, illetve magyar–szerb kapcsolatokat, köztudott, hogy kizárólag a migrációs válság fedi el ideig-óráig a felvidéki és délvidéki magyarság rohamos asszimilációjára irányuló szlovák és szerb politikát.

Ezért a Jobbik felszóltja a magyar kormányt és Szijjártó Pétert, hogy pótcselekvések helyett térjenek vissza a valódi szakmai munkához, és a kommunikáció diplomáciája helyett végezzék a diplomácia valódi feladatait, és álljanak ki a határon túli magyarok jogai mellett - szerepelt a közleményben.

Orbán Viktor miniszterelnök a külgazdasági eredmények alapján viszont igazoltnak látja a külügyi szervezetrendszer 2014-es átalakítását, írtuk korábbi cikkünkben.