Megbukott az átvilágításon, de kormánybiztosnak még elmegy

Megbukott az átvilágításon, de kormánybiztosnak még elmegy

A telex írta meg, hogy kormánybiztossá nevezték ki Gyutai Csabát, az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. vezérigazgatóját. Feladata, az építőanyaghiány enyhítése és az utóbbi időben elszálló árak megfékezése. 

Gyutai Csaba korábban Zalaegerszeg fideszes polgármestere volt, majd a Budai Várnegyed beruházásokat menedzselő miniszterelnökségi cégnél dolgozott, amelynél egy 2017-es titkos átvilágítás jelentős szabálytalanságokat tárt fel. 

Kiderült például, hogy Gyutai beköltözött a Várgondnokság Kft. lakásába, éveken át nem fizetett sem bérleti díjat, sem rezsit, ugyanakkor fillérekért osztott ki lakást még a családtagjainak is. Ezt elvileg az akkor Lázár János által vezetett Miniszterelnökség engedélyével tette, de erről nem készültek dokumentumok és szerződések. Gyutai azt nyilatkozta, hogy juttatásairól korábbi főnöke, L. Simon László tudott, és tőle sem szóban, sem írásban fegyelmit nem kapott.

Az ügyben annak idején egymásra mutogatott Lázár János és L. Simon László. A kormány 2018-ban a két rossz hírű céget egy új cégben egyesítette. 2018-től Gyutai a Várkert Bazár igazgatója volt.